14.05.2015

След първата стъпка трябва да се направи и втората, заяви председателят на БСК

След първата стъпка трябва да се направи и втората, заяви председателят на БСК

 

„Нещата са драматични. След първата стъпка трябва да се направи и втората”. Това заяви в предаването „Здравей, България” председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев.

Той и президентът на КНСБ Пламен Димитров влязоха в спор за пенсионната реформа, след като вчера социалните партньори решиха, че пенсионната възраст и вноските за пенсия ще се вдигат.

„Оттук нататък трябва да направим пътна карта кои са следващите неща, които трябва да направим до края на годината”, заяви Божидар Данев. 

Според него има проблем при инвалидните пенсии и няма никакви „хоризонтални връзки” между Министерството на труда и социалната политика и Министерството на здравеопазването.

„Като че ли си говорят през нас. Не е вярно например, че в здравеопазването се дават малки средства”, заяви Божидар Данев.

Според него демографските проблеми, включително и имиграцията, са драматични за България и не може да не се съобразяваме с дефицитите в бюджета на НОИ. 

„Това е една финансова система, осигурителна система, не е социална система, трябва да престанем с мисълта, че пенсиите са социални. Пенсиите са това, което плащаш при осигуряването. Това е икономиката на България, това е ситуацията в страната. Системата постоянно е в дефицит”, допълни Данев.

Според него, ако не се направи реформата, страната ще попадне в опасна ситуация. 

Председателят на БСК обясни, че през последните 12 години се е увеличила продължителността за получаване на пенсия. 

„Жените преди са получавали пенсия средно 15,8 години, а в момента получават 21,6 години. Мъжете също получават 5-6 години повече пенсия”, заяви Божидар Данев. 

Пламен Димитров от КНСБ пък припомни, че с решението неплащането на осигуровки да бъде криминализирано, в НОИ са влезли повече пари. 

„От началото на годината до настоящия момент има 280 милиона повече вноски в Осигурителния институт и в Здравната каса, спрямо първите четири месеца на миналата година”, заяви Пламен Димитров. 

Според Божидар Данев обаче има 500 000 повече заети и рязко увеличение на работната заплата, което е довело да увеличение на приходите в НОИ.

Пламен Димитров изреди мерките, които според синдикалистите могат да стабилизират системата и да увеличат пенсиите. Става въпрос за устойчивост на финансовата система за пенсиониране, адекватност на пенсиите, за да се върне доверието на хората и поносимост на условията за достъп.

„За 12-13 години стажът за пенсиониране се повиши за жените от 20 години, стана на 35. За мъжете от 25 години стана на 38, ще се увеличава до 40”, заяви Пламен Димитров. Според него не е вярно, че през всичките тези години нищо не е правено по пенсионната реформа. 

Димитров обаче смята още, че системата е дебалансирана на входа. 

„Според бившия шеф на НОИ г-н Христосков осигурителната система е загубила 25 милиарда лева за последните 15 години, затова, че се намаляваха вноските”, заяви още Пламен Димитров. Той допълни, че от КНСБ са съгласни с увеличаването на вноските за пенсия – нещо, на което се противопоставят от БСК.

Целия разговор гледайте във видеото!

Дата: 14.05.2015

Източник: NOVA

Прочетено: 3101