26.06.2015

На 26 юни 2015 г. станахме свидетели на безпрецедентен по мащаб и начин на провеждане протест срещу злоупотребите и кражбите в системата на енергетиката, срещу неефективното управление и некадърността в отрасъла, срещу узаконения грабеж от страна на привилегировани производители и търговци на електроенергия. Конкретният повод за протеста стана лансираната от КЕВР идея за увеличаване на ценовата добавка „Отговорност към обществото“ с близо 120 на сто, което ще се отрази върху цената на тока за българската индустрия с увеличение от порядъка на 20 процента.

Национално представителните работодателски организации АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ  координираха провеждането на протестните действия.

Около 15:30 часа на 26 юни 2015 г. информациите от различни протестиращи предприятия в страната показват, че реален, ефективен протест е проведен в 76 населени места в страната. Протестът обхваща повече от 170 000 мениджъри, работници и служители от над 1250 предприятия.

Масовият протест бе на спиране на работа за един час и провеждане на протести пред порталите на предприятията. В Стара Загора и Казанлък бяха проведени многохилядни протестни шествия. В Смолян беше проведен мощен протест пред сградата на областната управа. Организаторите на протеста отдават особено значение на масовостта на протеста в Старозагорско и Казанлъшко, тъй като регионът се смята за „енергийно сърце“ на България. Масовостта на протеста срещу кражбите и лошото управление в енергетиката в тази област показва, че вече е достигнат прага на търпимостта на хората от промишлеността и ако не се вземат адекватни мерки, мащабът на протестите може рязко да се разрасне.

Реално протестът се подкрепя от повече от 237 000 работници и служители от над 1600 предприятия, повечето, от които подкрепиха протеста символично. Част от тях са фирми с непрекъснато производство, където спирането на електрозахранването би могло да доведе до тежки аварии или до непоправими щети на оборудването. Това са предприятия в стъкларската, керамичната, химическата промишленост, както и в металургията.

По време на протеста се стигна до сваляне на товар от електро-енергийната мрежа с около 150 мегавата. Подчертаваме, че изключването на мощностите от протестиращите предприятия, както и възстановяването им, е извършено поетапно в периода между 10:30 и 12:30 часа, като в отделни случаи предварително е било заявено и по-ниско потребление. Този добронамерен подход се интерпретира от Електроенергийния системен оператор (ЕСО) недобросъвестно, като ръководството на ЕСО заяви, че не е било усетено спадане в електропотреблението. Това твърдение не отговаря на истината и не прави услуга на енергийния отрасъл. Всъщност, лесно проверимо е на базата на индивидуалните товарови графици.

Протестът на промишлените предприятия е мирен, но изключително мощен и всяко подценяване на възникналата ситуация граничи с престъпление. Игнорирането на хилядите протестиращи ръководители, работници и служители е или демагогия, или „замитане“ на неудобни факти, а свидетели на случващото са журналисти, граждани. Десетки граждани звънят в централите на нашите организации и изказват подкрепа, тъй като ще бъдат ударени от цените на стоките, които ще бъдат повишени. Напомняме, че общонационалния протест е в подкрепа на реформата в енергетиката и срещу злоупотребите в сектора.

В заключение, протестиращите предприятия от българската индустрия запазват готовността си за следващи по-радикални действия, които ще бъдат предприети ако не се вземат реални мерки срещу драстичното повишаване на цената на тока за промишлеността и при отказ от реформи.

 

АСОЦИАЦИЯ НА ИНДУСТРИАЛНИЯ КАПИТАЛ В БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА

БЪЛГАРСКА ТЪРГОВСКО-ПРОМИШЛЕНА ПАЛАТА

КОНФЕДЕРАЦИЯ НА РАБОТОДАТЕЛИТЕ И ИНДУСТРИАЛЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ

Дата: 26.06.2015

Източник: БСК

Прочетено: 2695