10.09.2015

Национално представителните организации на работодателите представиха бъдещите си действия за разрешаване на проблемите в енергетиката

  1. Възстановяване на цените на ел.енергията на нивата отпреди 1 август 2015 г.,
  2. Пътна карта за реформи в енергетиката,
  3. Законодателни промени, вкл.: отмяна на промените в ЗЕВЕИ, разширяващи възможностите за включване на нови мощности, вкл. от животински тор; мораториум върху задължителното изкупуване и изкупуването по преференциални цени на електрическа енергия от обекти, въведени в експлоатация след 01.10.2015 г.; разкриване на информация за собствениците, договорите и дейността на дружествата, чието производство се изкупува по преференциални цени,
  4. Оставка на Иван Иванов, председател на КЕВР,
  5. Международен одит на енергетиката.

 

За това настояват четирите национално представителни работодателски организации в посока реформиране на енергийната система на България.

Петте си основни искания, както и планираните стъпки за тяхното реализиране, представиха на пресконференция днес (10 септември 2015 г.) Васил Велев – председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, Божидар Данев – изпълнителен председател на Българската стопанска камара, Цветан Симеонов – председател на Българската търговско-промишлена палата, и Кирил Домусчиев – председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

Ръководителите на работодателските организации съобщиха, че вече са изпратили писмо до министър-председателя Бойко Борисов, в която настояват:

  1. До 1 октомври т. г. министърът на енергетиката да представи в КЕВР пълна информация за икономизация на отрасъла, което да позволи от 1 ноември 2015 г. да бъдат намалени цените за стопанските потребители;
  2. Изпълнение на обещанието за разработване на Пътна карта на реформите в енергетиката;
  3. Министерският съвет да внесе в Народното събрание проект за отмяна на последната поправка в ЗЕВЕИ, разширяваща възможностите за включване на нови мощности, вкл. от животински тор.

Освен това, предстои да се проведат серия от срещи с парламентарните групи, с Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси, Комисията за защита на конкуренцията и Главния прокурор на РБ. За целта четирите организации са подготвили съответните писма, законодателни предложения и сигнали за нередности в енергетиката.

За предоставянето на нерегламентирана държавна помощ за производители на ел.енергия от ВЕИ  ще бъдат сезирани и европейските институции.

Ако изпълнителната, законодателната и съдебната власти не проявят очакваната от работодателите активност и не пристъпят към изпълнение на исканията им, на 30 септември 2015 г., сряда, от 11.00 часа, в София ще се проведе нов национален протест.

По време на пресконференцията бяха представени и резултатите от проучване за въздействието на ценовата добавка „Задължение към обществото“ върху икономиката, изготвено от „Ърнст енд Янг – Германия“ по поръчка на големите енергийни потребители.

PDF-icon Презентация

PDF-icon Проучване на „Ърнст енд янг – Германия“ (резюме)

PDF-icon Писмо до министър-председателя

PDF-icon ВЪПРОСИ на работодателските организации относно проблемите в сектор „Енергетика“

PDF-icon Проект на Решение на НС за мораториум върху задължителното изкупуване и изкупуването по преференциални цени на електрическа енергия от обекти, въведени в експлоатация след 01.10.2015 г.

Дата: 10.09.2015

Източник: БСК

Прочетено: 2116