16.09.2015

Пътна карта за реформи енергетиката ще изработи смесена работна група с участието на правителството и на бизнеса. За това се договориха национално представените работодателски организации и премиерът Бойко Борисов на среща в Министерския съвет днес, 16 септември 2015 г. Предвижда се още мораториум върху преференциите за изкупуване и продажба на ток, включване на работодателите в бордовете на държавните енергийни фирми и регистър на всички производители на преференциален ток.

Председателят на комисията по енергетика в парламента Делян Добрев отбеляза, че участието на бизнеса с експерти в бордовете на държавната енергетика ще помогне не само за по-голяма прозрачност, но и за по-добър контрол върху разходите. По думите на Добрев, другото важно решение е да се извършва постоянен мониторинг върху финансовото състояние на НЕК, тъй като, според работодателите, задълженията са неправилно изчислени.

Към НЕК ще бъде създадена друга работна група от финансисти, които ще следят сметките и ще контролира ефекта от направеното в момента увеличение на цената, допълни Васил Велев от АИКБ.

При установяване на злоупотреби от страна на дружествата от ВЕИ-сектора ще се премахва преференциалната цена. Ангажиментът пое вицепремиерът Томислав Дончев. Към него се създава работна група с участието на бизнеса, която ще начертае пътна карта за реформите в енергетиката.

Настояването за оставката на шефа на КЕВР Иван Иванов от страна на бизнеса остава. Допълнително ще се решава дали ще има протест в края на месеца, заради по-високите цени на тока.

„Всички сигнали за злоупотреби във ВЕИ-сектора, които са постъпили при нас, ще бъдат предоставени на Главния прокурор. Относно протеста на 30 септември остава да обсъдим вътре в организациите си дали ще протестираме, или не. Но участниците днес в срещата сме доста по-оптимистично настроени„, коментира председателят на КРИБ Кирил Домусчиев. Той оцени срещата като доста полезна и с колегите му очакват, че ще се стигне до определени решения, които се надява, че ще бъдат една сериозна основа за решаване на проблемите пред индустрията.

От 1 август влезе в сила такса „задължение към обществото“, която оскъпи цената на електроенергията за фирмите. В същото време, благодарение на тази такса, приходите на НЕК са се увеличили два пъти и половина. Първият протест на бизнеса срещу таксата бе в края на юли. Работодателските организации настояват за връщането на цените отпреди 1 август.

Днес представители на четирите работодателски организации започнаха срещи с ръководствата на парламентарните групи в Народното събрание. Бяха проведени последователни срещи с депутатите от ДПС, ГЕРБ и Реформаторския блок, а утре предстоят срещи с депутатите от БСП Лява България (в 10.00 часа), Патриотичния фронт (11.30 часа) и АБВ (13.00 часа).

***

Акценти от изказванията на участниците в срещите:

Васил Велев, председател на АИКБ: “Искам да акцентирам, че се създава постоянно действаща на високо равнище работна група, която освен че има задачата да изготви пътна карта за реформите в енергетиката има задача и да следи за нейното изпълнение. Г-н Томислав Дончев прие това предизвикателство да ръководи тази група. В нея ще участва активно всички работодатели”.

Кирил Домусчиев, председател на КРИБ: “Остава нашето искане и ще продължаваме в следващите си срещи с различните парламентарни групи нашето искане за оставка на Иван Иванов остава. Остава ангажиментът ни да предоставим на главния прокурор сигналите, касаещи нередностите при подписване на договорите с така наречените американски централи. Това си е ангажимент на работодателите. А същото така всички сигнали за злоупотреби във ВЕИ-сектора”.

Цветан Симеонов, БТПП: “БТПП предпочита ранните разговори и диалог, отколкото късни протести. Доволни сме от това че правителството и вчера и днес пое ангажимента, така както настояваме и пред ЕК да се ускорят нещата за държавната помощ за онези производители, които енергията ми се изкупува на по-високи преференциални”.

Томислав Дончев, вицепремиер: “Въпреки взетите мерки преди месеци в енергетиката все още има много злоупотреби. Напомняме, че когато говорим за злоупотреба в енергетиката, това не е просто административно нарушение, а остава злоупотреба. И ако ти продаваш електроенергия, което не си произвел, това е също такова престъпление, както ако точиш ДДС или ако си откраднал автомобил”.

Делян Добрев, председател на парламентарната комисия по енергетика: “Имаме наблюдения от работодателите, че задълженията към обществото са неправилно изчислени и те събират повече пари отколкото трябва. Това ще проличи още в първите месечни отчети на НЕК, затова е редно да извършим мониторинг и ако това наистина се окаже така да информираме КЕВР, които от своя страна има право на всеки 3 месеца да определя нови цени. Парламентарната група на ГЕРБ ще подкрепи отпадането на преференциалните цени за електроенергия, произведена от оборска тор. Има програма в Министерството на земеделието и тези производители на ел.енергия ще получат подкрепа от ЕС в размер на 70 млн. евро, за да финансират такъв тип централи, т.е. преференциални цени вече не са необходими.“

Алиосман Имамов, народен представител от ДПС: „След като се запознаем с предложенията на работодателите за законодателни промени, ще решим кое от тях да подкрепим. Относно оставката на председателя на КЕВР Иван Иванов, допълнително парламентарната група на ДПС ще реши дали да подкрепи такова искане. За момента отговорът на този въпрос не е „да“.

***

ПУБЛИКАЦИИ В МЕДИИТЕ

ВИДЕО

СНИМКИ

Дата: 16.09.2015

Източник: БСК

Прочетено: 2724