17.09.2015

вж. ВИДЕО

На три последователни срещи днес (17.09.2015 г.) с ръководствата на парламентарните групи на БСП, ПФ и АБВ, представители на четирите национални работодателски организации - АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, представиха предложенията си за промени в Закона за енергетиката (ЗЕ) и Закона за енергия от възобновяеми източници (ЗЕВИ), както и за мораториум върху задължителното изкупуване по преференциални цени на електрическа енергия от обекти, въведени в експлоатация след 01 октомври. Беше представено и искането на работодателите за освобождаване на Иван Иванов от поста председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

В срещите участваха Васил Велев – председател на АИКБ, Александър Димитров – директор в БТПП, Добри Митрев – директор в БСК, и Кирил Домусчиев – председател на КРИБ.

***

Левите депутати не са гласували за Иван Иванов, това не е техен избор, а на мнозинството, и от БСП не може да се очаква да оттегли доверие, което не е давано“, заяви пред журналисти народният представител от БСП Корнелия Нинова след срещата с работодателските организации. "Мисля, че постигнахме разумно съгласие с работодателите, най-вече по законодателната част. Подкрепяме ги и ще гласуваме за промените в двата закона, които забраняват по-нататък изкупуване на преференциални цени на електроенергия", посочи още Нинова. Според нея, предложеното вчера от министър-председателя включване на представители на бизнеса в директорските бордове на държавните енергийни сдружества е „нож с две остриета“.

От своя страна, председателят на АИКБ Васил Велев заяви: "Знаем, че участието ни в управлението на държавни дружества е нож с две остриета, че може върху нас да се струпат упреците, но алтернативата да стоим настрани и да гледаме как продължават разхищенията и безстопанствеността в енергетиката не е за предпочитане.“

Според Васил Велев, има предпоставки и възможности цените на ел.енергията да бъдат върнати на старите нива (отпреди 1 август т.г.) само с едно действие – изваждане на прекомерната държавна помощ за американските централи от цената на електроенергията.

Велев обясни още, че ако няма протест на работодателите срещу цените на електроенергията на 30 септември, при всички случаи ще има протестна готовност.

Положението в енергетиката се влошава у нас и по тази причина заедно с бизнеса търсим решение за резерви за по-справедливо и по-пазарно ценообразуване, а не както сега - командно-административно от КЕВР“, коментира и депутатът Таско Ерменков. Според него, бизнесът трябва да бъде конкурентноспособен, което е свързано с работните места и цените на стоки и услуги.

По време на днешната среща БСП пое ангажимент да изготви и внесе в парламента законопроект за управление на държавните дружества, в който да се предвиди изборът на ръководствата на държавните предприятия да става с конкурс по обективни критерии, а не по политическа целесъобразност. Депутат от левицата Драгомир Стойнев, който бе министър на икономиката и енергетиката в предишното правителство, посочи, че основната идея на този законопроект е "държавните предприятия наистина да бъдат пазарни играчи” и да бъдат извадени от дъното.

***

След края на срещата между работодателите и представителите на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов заяви, че разбира проблемите им. "Този сектор се нуждае от реформи, ние сме представили предложения за промени. Някои от тях съвпадат с работодателските искания", каза Каракачанов. Той напомни, че патриотите още с влизането си в управлението ясно са заявили намерение за промени в Закона за енергетиката. По думите му обаче Иван Иванов не е единственият виновник за високите цени на тока за промишлеността, тъй като той работи с хора, които са подписвали разрешителните за ЕРП-тата и за ВЕИ-тата.

***

В хода на дискусията с ПГ на АБВ беше констатирано сходство в становищата на двете страни по въпросите в енергийния сектор. Според АБВ, решението на проблемите идва не чрез частично обсъждане и предлагане на промени в ЗЕ и ЗЕВИ, а в разработване на цялостна енергийна стратегия за отрасъл „Енергетика“ до 2030 г., с визия до 2050 г. От страна на АБВ беше подчертано, че такъв проект е разработен през 2014 г. с активното участие на АБВ и се намира в Министерството на енергетиката. От АБВ беше предложено като част от енергийната стратегия да се отдели специално място за развитие на ядрената енергетика.

АБВ и работодателите постигнаха съгласие да се работи върху пълна либерализация на енергийния пазар и въвеждането на енергийна борса от началото на 2016 година.

Във връзка с аргументираното искане на работодателите за отстраняване на Иван Иванов от КЕВР от АБВ изразиха позиция, че „за първи път от много години регулаторният орган работи като независим и взема решение без намеса на правителството“.

***

Днешените срещи с БСП, ПФ и АБВ се проведоха по настояване на работодателите във връзка с протеста им срещу високите цени на ел.енергията. Вчера аналогични срещи бяха проведени с ДПС, ГЕРБ и Реформаторския блок. Предстои след четирите почивни дни разговори да се проведат и с депутатите от „Атака“ и БДЦ. 

Дата: 17.09.2015

Източник: БСК

Прочетено: 2231