27.10.2015

С писмо до вицепремиера Ивайло Калфин Българската стопанска камара настоява Националният съвет за тристранно сътрудничество да разгледа проекта на Закон за данък върху общественото здраве по време на предстоящото си заседание този четвъртък, 29 октомври 2015 г., от 9.30 часа.

БСК настоява в заседанието да се включат и представители на браншовите организации от хранително-питейната промишленост, както и други заинтересовани страни.

БСК припомня, че предлаганият данък ще увеличи разходите за храна на най-ниско доходните групи, тъй като в резултат от скока на цените на т. нар. „вредни храни“, закономерно ще поскъпнат и останалите хранителни продукти. От своя страна, това ще доведе до неефективна верижна индексация на социалните плащания и пенсии, увеличен дефицит на бюджета, по-високи нива на бедност, ръст на сивата икономика и фирмени фалити.

БСК напомня, че вдигането на данъците и акцизите без реформи в администрацията, публичните разходи и регулациите, ще предизвика съпротивата на легалния бизнес. В тази връзка предлаганите промени ще обслужат огромния финансов и лобистки ресурс, извличан от непрозрачните публични финанси, обществените поръчки и законодателството, което обслужва отделни интереси.

Цялото становище на БСК по законопроекта можете да видите тук: СТАНОВИЩЕ

Вижте също становището на бранишовите организации от хранително-вкусовата промишленост ТУК.

Дата: 27.10.2015

Източник: БСК

Прочетено: 2814