29.10.2015

България се нарежда на 38-мо място в класацията на Световната банка за държави, в които е лесно да се прави бизнес. Тя е част от последния доклад на банката „Doing business”.

България е трета на Балканите. Най-високо се нарежда Македония, която заема 12-то място. Едно място преди нас е Румъния, а след нас от балканските държави е само Хърватия на 40-та позиция.

На първо място с най-приятелски настроени към бизнеса регулации на икономиката е Сингапур. Като цяло класацията и тази година остава без значителни промени, с изключение на първите 20 позиции. От тях 18 икономики остават в челните места, а две други успяват да влязат за първи път - Македония и Литва, която заема 20-то място.

На последните места като благоприятни за бизнес държави се нареждат Южен Судан (187 място), Либия (188) и Еритрея (189).

България е посочена като пример по отношение на качествения контрол преди начало на строеж. В 13 от разгледаните 189 държави, се изисква плановете за строеж на дадена сграда да бъдат разгледани както от правителствена агенция, така и от независими експерти, сред които и България, посочва докладът. Освен нея в тази графа влизат Австралия, Босна и Херцеговина, Франция, Германия, Хонконг, ЮАР, Китай, Латвия, Ливан, Малдивите, Черна гора, Сърбия, Сингапур и Испания.

Цялата класация вижте ТУК.

Дата: 29.10.2015

Източник: Novinite.com

Прочетено: 2289