17.12.2015

Липсват критерии за кои активи ще се пресмята ползване за лични нужди

Наредбата за данък "уикенд" е готова като проект. Нейната полускрита поява стана повод да се иска оставката на финансовия министър Владислав Горанов. Бизнесът отсега предупреждава министъра на финансите да не се надява, че в хазната ще влязат някакви приходи от налога.

Те обаче посочват, че в наредбата липсват критерии за кои активи - например телефони или коли - ще трябва да се пресмята процентът ползване за лични нужди.

Първоначалният мотив на данъчните за въвеждането на облагането беше, че скъпи автомобили и имоти се записват като служебни, за да се избегне плащане на 20% ДДС.

Сега обаче може да се окаже, че при по-скъпите телефони ще трябва също да се отчита колко минути са ползвани за лични нужди и колко за служебни.

От управляващата партия обвиниха онези, които блокираха първия опит за въвеждане на данък "уикенд" - първоначално той беше предвиден за стоки над 7 хиляди лева. „Всичко това отпадна, когато аз го обяснявах - никой не иска да ме чуе”, заяви председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Според нея Радан Кънев си е направил политически пиар с исканата оставка на финансовия министър заради данък „уикенд”.

Бизнесът пък определи като патология желанието на депутатите да променят по 300 закона на година. „Това си е болестно състояние. Ще останат разочаровани, защото чаканите приходи от този данък няма да влязат”, каза Божидар Данев от Българската стопанска камара.

Според експерти и сега данъчните, ако искат, могат да следят за какво се използват активите на фирмите. Тодор Ялъмов от Центъра за изследване на демокрацията определи като „буря в чаша вода” днешните спорове, но постави и друг въпрос: „Колите на НСО - те много често карат не само депутати, но и семействата им, което е същият проблем като с частния джип събота и неделя”.

Собственици на фирми питат и друго – някой ще им връща ли пари, ако използват лични коли и телефони за работа.

При всяко положение, бизнесът се надява и този път управляващите да размислят.

Дата: 17.12.2015

Източник: БСК

Прочетено: 2259