22.02.2016

Изпълнителният председател на БСК Божидар Данев бе избран за зам.-председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на проведеното днес заседание на съвета. 

Изпълнителният председател на БСК Божидар Данев бе избран за зам.-председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на проведеното днес заседание на съвета. Той ще представлява работодателските организации в ръководството на НСТС, а от страна на синдикатите за зам.-председател бе избран Пламен Димитров - президент на КНСБ.

На днешното си заседание НСТС обсъди:

  1. Проект на ПМС за иземенение и допълнение на Наредбата за елементите на възнаграждението и за доходите, върху които се правят осигурителни вноски;
  2. Проект на ЗИД на Закона за държавния служител
  3. Проект на ЗИД на Кодекса за социално осигуряване, внесен от Петър Славов и група н.п.
  4. Проект на ЗИД на Кодекса за социално осигуряване, внесен от Валери Симеонов и група н.п.

Членовете на НСТС отхвърлиха идеята на Реформаторския блок да се узакони осигурителните вноски на работниците да се внасят от работодателя изцяло за негова сметка.

Работодателските организации са против тази мярка, с изключение на БТПП, която подкрепя промяната. Според другите три бизнес организации - КРИБ, БСК и АИКБ, има достатъчно начини за стимулиране на добрите служители - професионални схеми на осигуряване, бонуси, ваучери за храна, поемане на транспортни разходи.

От своя страна, синдикатите предупреждават, че различният режим на третиране на осигурените лица е нарушение на Конституцията. Според профсъюзите, промяна в данъчния закон може да се използва недобросъвестно за намаляване на резултата преди облагане.

НАП и Министерството на финансите също са против законопроекта на РБ. Личните осигурителни вноски имат за цел заинтересованост на осигурените, казват от НАП. Оттам посочват, че не всички фирми реализират печалба и така ще се окажат в неравностойно положение. Промени в средата на годината са в противоречие на Закона за публичните финанси, напомнят от финансовото министерство. 

Държавните служители да минават през два конкурса преди назначението си, решиха още социалните партньори, като одобриха предложеният законопроект за промени в Закона за държавния служител. Идеята на закона е да ограничи наемането на хора с "връзки" и да се осигури повече прозрачност при подбора. Според последните официални данни по-малко от една пета от назначените чиновници са били наети след конкурс.

НСТС подкрепи и наредбата за елементите на възнаграждението и за доходите, върху които се правят осигурителни вноски, като целта е да се стимулира самоучастието в осигурителния процес.

Дата: 22.02.2016

Източник: БСК

Прочетено: 2417