17.03.2016

"За да заработи дуалното образование реално, бизнесът трябва да разкрие 100 хил. нови работни места, а не мисля, че фирмите са готови за това в момента", коментира Димитър Бранков от БСК по време на дискусия в парламента за мерки срещу младежката безработица.

Бизнесът е скептичен, че дуалното образование ще заработи на практика и в мащаби, които да помогнат за преодоляване на младежката безработица. "За да заработи дуалното образование реално, бизнесът трябва да разкрие 100 хил. нови работни места, а не мисля, че фирмите са готови за това в момента", коментира Димитър Бранков от БСК по време на дискусия в парламента за мерки срещу младежката безработица. Дискусията бе организирана по инциатива на Института за икономическа политика, които са събрали предложенията на над 180 младежи до 29 г. в Пловдив, Благоевград, София, Варна и Велико Търново за мерки срещу безработицата.

Сред предложенията на младите хора са да има по-ранно кариерно ориентиране в средното образование - още в пети клас, да има по-развити кариерни центрове и в университетите. Другото предложение е да има редица облекчения за работодателите, които наемат току-що завършили висше образование млади хора. Тези облекчения могат да бъдат поемане на част или на пълните осигуровки, които работодателят дължи за младежа, на местно ниво - освобождаване от някои данъци и др., посочиха от института, но без да уточняват детайлите на предложенията си. Депутатите от три комисии - по труда, за младежта и по образованието - "разкритикуваха" провелите проучването, че не посочват дуалното образование и младежката гаранция като възможни решения на проблема с безработните млади хора. Младежката гаранция обаче не е заработила реално все още, а дуалното обучение не е познато на голяма част от работодателите, коментират експертите.

От КНСБ искат въвеждане на минимални заплати за завършилите висше образование според различните специалности. От БСК контрираха, че с това качество на висшето образование у нас предложението не е уместно. 

ДАННИ

За м.г. младежката безработица сред хората до 24 г. е била близо 22 на сто, но това е с малко над 2% по-ниско от нивото за 2014 г. В групата от 15 г. до 29 г. безработицата е била 14.4% през 2015 г. 

Дата: 17.03.2016

Източник: в. Сега

Прочетено: 2764