27.04.2016

17 висши заведения вдигат таксите за обучение средно със 17.8%

Държавата ще субсидира обучението на 49 596 студенти в държавните университети през новата учебна година и в същото време им позволява изцяло платен прием на още 8784 студенти, за които тя няма да плаща. Това реши кабинетът в сряда, когато утвърди броя на приеманите за обучение студенти и докторанти.

Приемът на студенти през тази година е съобразен с последните промени в Закона за висшето образование, които предвиждат редуциране на студентите в некачествените и ненужни специалности и завишавенето му в необходимите професионални направления, за които има търсене на пазара на труда. Извън субсидираните от нея специалности обаче държавата даде възможност на университетите да извършват изцяло платен прием, с който да компенсират намалените си от държавната субсидия приходи.

С решението си Министерският съвет утвърди и обучението на 2594 докторанти през следващата година. Увеличени са местата за обучение на наши сънародници от чужбина в български висши училища за бакалавър и магистър от 400 на 1000 и от 12 на 20 за образователната и научна степен ”доктор“.

Правителството утвърди и таксите за кандидатстване и обучение в държавните висши училища за новата учебна година.

Кабинетът е приел  предложенията на академичните ръководства на държавните университети, които са съобразени със законовите изисквания, таксите да не надвишават 2/3 от нормативите за издръжка на обучението.

17 висши училища увеличават размера на таксите средно със 17.8% (от 15 лв. до 370 лв.) спрямо размера на таксите за обучение за учебната 2015/16 г.

Софийският университет ”Св. Климент Охридски“ увеличава таксите за новоприети студенти – от 40 лв. до 240 лв. в различните специалности в редовната форма на обучение и от 15 лв. до 370 лв. – в задочната. Както вече стана ясно при общественото обсъждане на новите такси най-сериозен ръст се очертава в специалността ”Право”, която в Софийския университет ще бъде увеличена от 500 на 739 лева от следващата година.

Намаление на таксите има при две висши училища – Великотърновският университет "Св. Св. Кирил и Методий“ и Югозападният университет "Неофит Рилски“. Намалението е от 100 лв. до 230 лв. спрямо таксите за учебната 2015/16 г. при редовна форма на обучение на студенти по определени специалности.

При 14 държавни университета няма промяна в размера на таксите.

При девет държавни висши училища размерът на таксата за обучение на докторанти се увеличава средно с 38.% (от 19 лв. до 739 лв.). Намаление с около 50% има при задочното обучение на докторанти в Шуменския университет ”Епископ Константин Преславски”.

В 23 ВУЗ и в БАН размерът на таксите за докторанти не се променя.

Дата: 27.04.2016

Източник: Mediapool.bg

Прочетено: 798