27.04.2016

България на 29-о място от 35 страни

Естония, Чехия и Словения са най-успешните страни-членки на ЕС от Централна и Източна Европа, а Хърватия, Румъния и България остават на последните места сред единадесетте най-нови страни-членки на Евросъюза. Това показва класацията “Индекс на настигането” (The Catch-Up Index) на институт “Отворено общество” София.

Индексът измерва и класира постиженията на 35 страни в Европа – страни членки и кандидатки, по 47 индикатора, разделени в четири категории – икономика, демокрация, качество на живот и управление. Новото, пето издание на индекса, ще бъде представено днес.

Румъния заема 28-о, а България - 29-о място в общата класация. Румъния отбелязва подобрение, а България остава на последно място сред страните от Централна и Източна Европа.

Унгария отбелязва влошаване в три от четирите категории на индекса и отстъпва от първоначалните си добри позиции.

България запазва позицията си от 2014 г., но с едно място по-надолу спрямо 2011 и 2013 г. Сравнително най-добре България се представя в категорията икономика, където заема 28-а позиция, следвана от демокрация и добро управление - на 29-а позиция и в двата случая. Страната ни се представя най-слабо в категорията качество на живот - 30-о място.

При отделните индикатори

България се представя най-добре по ниво на държавен дълг,

като пада с едно място, но остава трета от 35 страни.

Цялостната картина показва, че най-развитите групи включват страни в северните и северозападните части на континента, а изоставащите групи са в югоизточната част на Европа. Това предпоставя все по-голямо разделение в посока Север-Юг, което измества предишния разлом между Източна и Западна Европа, отбелязват авторите на изследването.

Дата: 27.04.2016

Източник: в. 24 часа

Прочетено: 739