30.04.2016

В Министерство на финансите изпитват страх от всяко ново нещо. Така депутатът Мартин Димитров оценява начина, по който във финансовото ведомство са посрещнали и предложението за данъчно облекчена среда за бизнеса при даряване на храна.

Реформаторите Мартин Димитров и Петър Славов внесоха законодателни промени, които да  улеснят процедурите за даряване на храна. Предложенията бяха подкрепени и от БСК и от представители на Българската хранителна банка, а в студиото на БНТ днес беше и Цанка Миланова.

Тя заяви, че годишно у нас се унищожава 670 хил. тона храна – това е количество, достатъчно за да осигури за цяла година три пъти дневно порция от 300 грама храна на всички бедни българи.

„Парадокс е, но храна и в световен мащаб се произвежда повече, отколкото е нужно, а едновременно има и гладуващи хора. Това се случва и в България, която е най-бедната страна в Европейския съюз“, коментира Миланова.

В момент в България е по-изгодно за бизнеса да унищожи или изхвърли храната, защото тогава няма да плати ДДС, но ако дари тази храна, той ще трябва да плати това ДДС.

Мартин Димитров увери обаче, че няма да се откаже, въпреки отказът на отговорните институции по някакъв начин да започнат да действат по предложенията за данъчни облекчения.

Въпрос и на християнска ценностна система е, допълни Мартин Димитров, като заяви, че повечето европейски държави отдавна са въвели системи за даряване и оползотворяване на храна, която е в помощ и на социалната система.

„Ние сме най-бедната държава, която не може да си позволи да поддържа голяма социална система, но разхищава храна”, заяви Мартин Димитров.

По отношение на възможностите бюджетът да бъде ощетяван и да се злоупотребява с данъчните облекчения при дарения, Мартин Димитров увери, че има достатъчно много механизми, които да могат да бъдат приложени, за да се пресекат злоупотребите, и изброи – ограничението да може да се дарява само до 0.5% от годишния оборот, това да може да става само в последния един месец от гаранционния срок на продукта, въвеждането на регистри за компаниите, които даряват, ограничението за бизнеса да не можеш да даряваш, ако не си си платил данъка.

БНТ, „Денят започва“

Дата: 30.04.2016

Източник: БНТ

Прочетено: 1682