05.05.2016

Пазарните очаквания за инфлацията също не дават надежда за подобрение скоро, посочва институцията в своя икономически бюлетин

Инфлацията в еврозоната няма да се върне скоро към целевите нива, прогнозира Европейската централна банка (ЕЦБ) в своя последен икономически бюлетин, цитиран от Financial Times.

Валутният съюз изпадна в дефлация през април и банката отбелязва, че повечето измерители на динамиката в потребителските цени не показват ясен знак, че се насочват във възходяща посока.

Освен това базисната инфлация, която изключва колебливите цени на хранителните продукти и енергетиката – остава под 1%.

„Това показва, че основните фактори за инфлация не са набрали инерция за повишения от миналото лято“, пишат икономистите.

FT припомня, че ЕЦБ вече 14 месеца прилага безпрецедентната програма за количествени облекчения, чийто обем беше разширен от 60 до 80 милиарда евро месечно през март. Първоначално мерките отслабиха еврото, но от началото на годината единната валута започна да поскъпва.

„По-силното евро противостои на натиска във възходяща посока, произтичащ от по-ранното му поскъпване“, пише в доклада. Това допълнително ограничава ЕЦБ в усилията й да доведе инфлацията близо до целевото равнище от 2%, коментира FT.

По-рано тази седмица Европейската комисия понижи прогнозата си за инфлацията през 2016 г. от 0,5 до 0,2%.

Пазарните очаквания за инфлацията също не дават надежда за подобрение скоро и това до известна степен се дължи на обстоятелството, че пазарните участници не искат да притежават финансови инструменти, обвързани с ръста на потребителските цени.

Дата: 05.05.2016

Източник: Investor.bg

Прочетено: 1034