11.05.2016

Спадът се дължи на търговията със страните извън ЕС

Лоши новини за българската икономика. За първи път от края на 2014 г. износът на България отбелязва намаление през първото тримесечие на 2016 г. спрямо година по-рано. Отчетеният спад от Националния статистически институт (НСИ), по предварителни данни, възлиза на 1.6%. Общо за трите месеца на годината българските фирми са изнесли стоки и суровини за над 10.59 млрд. лв.

Свиването се дължи основно на затруднената търговия със страните извън ЕС, където е отчетено намаление с 8.8%. Износът към основния ни партньор – Европейския съюз, за където изнасяме над две трети от продукцията, продължава да расте, макар и с по-бавни темпове от 2% спрямо миналата година.

Международните финансови институции прогнозираха спада на износа от България през тази година заради натиска на външни фактори. Основната причина е забавянето на ръста на икономиката в Китай, за където износът на български стоки намалява с една пета.

Другият голям външен пазар – турският, също отбелязва спад с 13%. Турската икономика е подложена на натиск от бежанския поток и политическата нестабилност в страната, продиктувана от различията между премиера и президента.

Продължаващите военни битки в Сирия и падналите цени на петрола също оказват сериозен натиск върху износа на български стоки към страните от Близкия изток. "Булгартабак" обяви официално, че спира доставките си за този регион заради "негативна медийна кампания". В същото време турски медии писаха, че българското предприятие изнася нелегално цигари за Близкия изток и финансира забранената ПКК.

Не спира и негативното влияние на продължаващия руско-украински конфликт. Търговията ни с Русия през последните години намаля драстично заради наложеното ембарго, като сега спадът за първото тримесечие на годината е 6% спрямо същия период на 2015 г.

Износът за трети страни възлиза на 3.533 млрд. лв. 

През периода януари - март 2016 г. българският износ за трети страни възлиза на 3.533 млрд. лв., което е спад с 8.8% в сравнение със същия период на 2015 г., сочат данните на НСИ.

Най-сериозно свиване на търговията е отчетено към страните от Близкия изток и Намибия (78.8%), за където изнасяме основно отпадъци, останали след преработката на суровини. От страните в Близкия изток значително намаление на износа има за Иран (61%), Либия (49%) и Мароко (42%).

Българските компании се опитват да компенсират спада с експорт към съседните ни страни, като за Сърбия е отчетен ръст от близо 140%, а към Македония - от 16.4%.

Нараснали са изнесените стоки за първите три месеца на годината в секторите "Разнообразни готови продукти" (42%) и "Машини, оборудване и превозни средства" (5%), докато най-голям спад се наблюдава в сектор "храни и живи животни" (22.7%).

Въпреки намалелите обеми, Турция, Китай, Македония, Сърбия, САЩ и Русия остават основните търговски партньори на страната ни и формират над 50% от износа за трети страни.

Вносът от трети страни у нас също намалява през периода януари - март 2016 г. с 19.2% в сравнение със същия период на 2015 г. и възлиза на 3.638 млрд. лeвa.

Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Русия, Турция, Китай и Украйна. Най-голямо процентно увеличение е отчетено в секторите "Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход" (28.1%) и "Разнообразни готови продукти" (22.5%).

Най-голям спад се наблюдава в сектор "Необработени (сурови) материали, негодни за консумация, с изключение на горивата" (46.7%).

Външнотърговското салдо на България с трети страни е отрицателно и възлиза на 104.9 млн. лeвa за периода януари – март 2016 г.

Стоки и услуги за над 7 млрд. лв. изнесени за ЕС

За страните от ЕС през първите три месеца на годината са изнесени стоки и услуги за над 7 млрд. лв., сочат предварителните данни на НСИ. 

През периода януари - февруари износът се увеличава с 2% спрямо същия период на 2015 г. и възлиза на 4.552 млрд. лева. Само за февруари износът за ЕС се увеличава с 5.7% спрямо същия месец на 2015 г. и възлиза на 2.29 млрд. лева.

Основни търговски партньори на страната ни остават Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Великобритания. Те формират над две трети (68.3%) от експорта за Европа.

Най-голям ръст на изнесените стоки се наблюдава в секторите "Химични вещества и продукти" (39%) и "Разнообразни готови продукти" (15.6%), а най-голям спад в сектор "Минерални горива, масла и подобни продукти" (37.6%).

Вносът на България от ЕС през първите три месеца на годината намалява с 1.5% спрямо същия период на предходната година и възлиза на 4.86 млрд. лв. Най-голям е стойностният обем на стоките внесени от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Испания.

Най-голямо процентно увеличение е отчетено в сектор "Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход" (19.9%), а най-голямо намаление се наблюдава в сектор "Минерални горива, масла и подобни продукти" (33.8%).

Дата: 11.05.2016

Източник: Mediapool.bg

Прочетено: 3339