18.05.2016

Последният годишен доклад за състоянието и развитието на МСП в България е за 2008 г.

На 17 май 2016 г. се проведе международен форум “Политическа подкрепа за стартиращите предприятия и младите предприемачи” с акцент върху възможностите, нуждите и шансовете за младите предприемачи в Югоизточна Европа. Организатори на събитието бяха Балканското бюро за подпомагане на средното съсловие, което от години работи за повишаване на конкурентоспособността на малките и средните предприятия в региона на Югоизточна Европа и Занаятчийска камара Кобленц.

Целта на форума е да създаде възможност за обмен на опит и добри практики в областта на политическата и институционалната подкрепа за стартиращите предприятия и младите предприемачи между представителите на политиката, от една страна, и камарите, съюзите и работодателските организации от страните в Балканския регион.

Участие във форума взе и зам.-председателят на Българска стопанска камара Георги Шиваров, които имаше възможността да направи кратък обзор на ситуацията със стартиращите предприятия и младите предприемачи в страните от Югоизточна Европа.

Невъзможно е да се дадат точни статистически данни за броя на стартиращите предприятия и младите предприемачи в България, тъй като на национално ниво липсва проучване за състоянието на малките и средни предприятия, а това е и една от причините да няма и статистика за предприемачите като двигател на икономиката, каза по време на конференцията Георги Шиваров.

Последният годишен доклад за състоянието и развитието на МСП, изготвен от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма е за 2008 г., публикеван през 2010 г. След промени в Закона за малките и средни предприятия, задължението да се изготвя този анализ отпада, тъй като не е определен никакъв срок за изпълнение, допълни Георги Шиваров.

В началото на годината, резултатите на Глобалния предприемачески мониторинг (GEM) за 2015 г., поставиха България на последно място в Европа по процент на работещо население, което е в процес на започване на предприемаческа дейност или е започнало такава през последните три години и половина.

Тази негативна тенденция може да продължи, защото повече от 6 години секторът се управлява без да се знае неговото състояние, без да са конкретизирани проблемите пред стартиращите предприемачи на национално ниво, прогнозира в своята презентация зам.-председателят на БСК.

Форомът даде възможност всяка от страните да обогати с нови идеи и нови инициативи усилията си за повишаване на конкурентоспособността на малките и средни предприятия от региона и за превръщането им в устойчив фактор за икономическо развитие.

ПРОГРАМА

 

За допълнителна информация:

Анна Кирилова

Handwerkskammer Koblenz-Buro Sofia
Balkan Small Business Association
58 Bulgaria Blvd., Jaclyn Building
entr. A, floor 7, office 32
Tel.: 00359 2 980 99 16
Tel./fax: 00359 2 981 21 34
mobile: 00359 887 51 68 53
e-mail: anna.kirilova@mbb-org.eu

 

 

 

 

 

Дата: 18.05.2016

Източник: БСК

Прочетено: 2594