20.05.2016

Швейцарците могат да държат спестяванията си в банкноти с номинал 1000 швейцарски франка (1014 долара), за да избегнат отрицателната лихва.

Швейцарците могат да държат спестяванията си в банкноти с номинал 1000 швейцарски франка (1014 долара), за да избегнат отрицателната лихва.

За да свали курса на франка, Швейцарската централна банка понижава лихвите до рекордно ниски равнища от януари 2015 година. Сега институцията взима лихва от 0,75 процента по някои депозити на банки и цели да поддържа тримесечния ЛИБОР (Libor - London Interbank Offered Rate) около -0,75 процента.

В случая на Швейцария инвеститорите могат да предпочетат да пазят ликвидните си активи в банкноти, за да избегнат отрицателните лихви при банковите депозити, посочи правителството в писмен отговор на въпроси от депутати за продължаващата употреба на банкнотата с номинал 1000 франка.

С изключение на една финансова институция швейцарските банки все още не са въвели отрицателни лихви за клиентите на дребно, но много от тях наложиха такси за депозитите за корпоративни, институционални и частни клиенти. Швейцарската централна банка по-рано заяви, че не планира да изтегля от обращение банкнотата от 1000 франка.

Решението предизвика изненада у някои, особено след като Европейската централна банка реши по-рано този месец да изведе от употреба банкнотата от 500 евро до 2018 година заради опасения, че купюрата с висока стойност може да улесни извършването на незаконни дейности.

По този повод швейцарското правителство заяви, че няма данни банкнотите с голяма стойност да се използват за незаконни цели в Швейцария.

Дата: 20.05.2016

Източник: dir.bg

Прочетено: 757