31.05.2016

БСК сезира Дирекция "Авторско право и сродните му права" към Министерството на културата (МК) относно претенция от страна на „Нова Броудкастинг Груп“ АД за сключване на лицензионни договори за излъчване на програмите „Диема спорт“ и „Диема спорт 2“ на територията на заведенията за развлечение и хранене.

БСК сезира Дирекция "Авторско право и сродните му права" към Министерството на културата (МК) относно претенция от страна на „Нова Броудкастинг Груп“ АД (НБГ АД) за сключване на лицензионни договори за излъчване на програмите „Диема спорт“ и „Диема спорт 2“ на територията на заведенията за развлечение и хранене.

В писмото си до МК БСК отправя молба за институционален отговор доколко действията на НБГ АД съответстват на изискванията на Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП).

Поводът на БСК да се обърне към МК е разпространено до редица заведения писмо на „Нова Броудкастинг Груп“ АД, в което се твърди, че договорите им с кабелните оператори не ги освобождават от такси към собственика на медийното съдържание, в лицето на НБГ АД. От медийната група се позовават на чл. 91 от ЗАПСП и настояват за сключване на лицензионни договори и заплащане на месечни такси за излъчване на програмите „Диема спорт“ и „Диема спорт 2“ на територията на заведенията за развлечение и хранене.

В писмото си до МК БСК цитира чл. 91 ал. 5 от ЗАПСП, съгласно който разрешението, дадено от радио- и тв-организация на кабелен оператор, включва и правата за излъчване и предаване на произведенията, включени в програмата. "Считаме, че изискването на такси и от самите заведения практически означава двойно заплащане на едни и същи права – веднъж от страна на кабелните оператори и втори път от страна на заведенията. Този и други текстове от ЗАПСП ни дават основание да смятаме, че става въпрос за нерегламентирано поведение от страна на НБГ АД", се казва в писмото на БСК до МК. 

Дата: 31.05.2016

Източник: БСК

Прочетено: 1389