31.05.2016

Той подчерта, че ще се съобрази с критиката от БСК, че това не е негова работа, затова ще остави с темата да се заеме социалният министър и Тристранният съвет за сътрудничество.

Министерството на финансите оттегли предложението си вноската за втора пенсия да отива в общ пул и да не може да се тегли авансово, обяви на пресконференция финансовият министър Владислав Горанов. Измененията бяха предложени чрез промени в Кодекса за социално осигуряване, а пенсионните дружества и бизнесът скочиха срещу готвените поправки. 

Финансовият министър обяви, че това предложение ще отпадне, защото той не желае да се ангажира с твърдението, че предложението от ведомството е най-доброто решение. Той подчерта, че ще се съобрази с критиката от БСК, че това не е негова работа, затова ще остави с темата да се заеме социалният министър и Тристранният съвет за сътрудничество.

Иначе финансовото министерство предвижда въвеждане на изисквания към дейността на пенсионните дружества. Те ще трябва да имат капитал от 7,4 млн. лева. Запазва се и досегашното изискване за капитал в размер на 5 млн. лева за дружества, които ще управляват средства от осигурителните вноски и ще изплащат срочни пенсии с променлив характер.

Завишават се и изискванията към членовете на управителните и контролните органи на пенсионните дружества. Доразвиват се задълженията за управителите и контролните органи, както и режимът за придобиване на квалифицирано акционерно участие в капитала на дружеството.

__________

ОФИЦИАЛНОТО ПРЕССЪОБЩЕНИЕ НА МФ ВИЖТЕ ТУК!

Дата: 31.05.2016

Източник: Economic.bg

Прочетено: 9509