02.06.2016

Димитър Бранков, зам.-председател на БСК, и Димитър Манолов, президент на КТ Подкрепа, в предаването Бизнес старт, 02.06.2016 г.

Ако се предоставят опростени варианти за избор на изплащане на пенсиите, проблемът с първоначалния дефект на втори стълб, а именно невъзможността за едновременно изплащане на пожизнени пенсии и гарантиране правото на наследяване, ще бъде решен. Това каза Димитър Бранков, зам.-председател на БСК, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му БСК предлага и би подкрепила четири основни опции, а именно пълно изтегляне на партидата от осигуреното лице, придобило право на пенсиониране, получаване на срочна пенсия с фиксиран период и размер, избор за получаване на пожизнена пенсия и вариант, в който лицето може да реши да използва част от натрупаните средства като пожизнена пенсия и останалата част като срочна пенсия с право на наследяване или предварително изтегляне.  

Системата за изплащане на пенсиите трябва да бъде максимално опростена, каза от своя страна Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“. Необходимо е да бъде променена схемата, по която се информират осигурените лица.

Основната функция на Тристранния съвет е да консултира, подготвени от правителството нормативни актове в областта на трудовото и осигурително законодателство. Дебатът ще има смисъл тогава, когато по официален път бъде внесен законопроект, зад който застава правителството, посочи още Бранков. 

Вижте повече във видеото.

Дата: 02.06.2016

Източник: Телевизия Блумбърг

Прочетено: 2357