24.06.2016

В негова чест публикуваме кадри с негово участие, заснети през 2005 г., които са малка част от заснетия над 3-часов разказ на Иван Пехливанов за процесите в българската икономика през 80-те и 90-те години на ХХ век.

На 26 юни 2016 г. един от основателите на Българската индустриална стопанска асоциация - БИСА (днес БСК) и председател на организацията в периода 1983-90 г. Иван Пехливанов навършва 90 години.

Екипът на БСК му честити годишнината и му пожелава здраве и дълголетие.

В негова чест публикуваме кадри с негово участие, заснети през 2005 г. във връзка с изработването на документален филм за БСК по повод 25-годишнината от основаването на камарата.

Това е само малка част от заснетия над 3-часов разказ на Иван Пехливанов за процесите в българската икономика през 80-те и 90-те години на ХХ век.

вж. ВИДЕО

Иван Пехливанов е роден на 26 юни 1926 г. Завършва машинно инженерство в Държавната политехника в София през 1950 г. Има стотици разработки като проектант.

От 1968 до 1973 г. е заместник-министър на машиностроенето.

При основаването на БИСА през 1980 г. става неин първи заместник-председател (председател е Огнян Дойнов), а през 1983 г. Пехливанов заема мястото на Дойнов начело на БИСА. През 1987 г. поема за кратко председателския пост в Централния кооперативен съюз (ЦКС), но през 1989-90 г. отново председателства БИСА.

В периода 1981-1990 г. Иван Пехливанов е и народен представител в 8-то и 9-то Народно събрание. Той е зам.-председател на икономическата комисия в парламента.

Награден е с орден „Народна република България“, носител на званието „Заслужил деятел на техниката“, а през 1986 г. е отличен и с най-високия държавен орден „Георги Димитров“.

Благодарение на стенографските си умения и всекидневните си записки Иван Пехливанов е жива енциклопедия на построеното през социализма, а през 2005 г. издава книгата „Свидетел на историята“, части от която циркулират из интернет пространството и провокират много дискусии.

В книгата си Иван Пехливанов разказва за своя живот, който обаче е неразривно свързан с индустриализацията на България по времето на социализма. Авторът не изпада в идеологически трески и вълнения, а разказва просто и ясно за своя професионален път. Разказва, а ние откриваме каква България сме загубили. Той доказва блестящо ролята и мястото на малките и средни предприятия у нас, разгромява мита за гигантоманията, разказва за особено любопитната история на купуването на предприятия в чужбина. 

„Свидетел на историята” е книга, която поставя много въпроси, но дава отговор и на фундаментални проблеми.

Иван Пехливанов е прагматик, който във всяка производствена система, в която е изпратен, търси разумните пътища за развитие. По-важното е, че винаги успява да ги намира. Постовете, които е заемал, му дават достъп до знанието за цялата индустрия на България, а той има смелостта да я разкаже, за да остане тази история за поколенията.

Дата: 24.06.2016

Източник: БСК

Прочетено: 2130