24.06.2016

Лирата поевтиня с 10 на сто и повлече еврото, спад при петрола и скок на златото.

Паника настана на световните борси в петък сутринта, сред като стана ясно, че подкрепилите излизането на Великобритания от Европейския съюз са повече от тази, които иска тя да остане част от Общността, предадоха световните агенции.

Британският паунд спадна до най-ниското си равнище от 31 години и отбеляза най-голямото поевтиняване за един ден с 10 на сто, след обрата в гласуването и победа за привържениците на "Брекзит". Стойността на лирата достигна 1.34789 долара, което е минимум от 1985 година. Това повлече и еврото, което загуби 3 на сто от стойността си. Цената на петрола поевтиня до 47.85 долара за барел, а златото, считано за сигурна инвестиция, поскъпна с 4 процента или с 50 долара до 1307 долара за тройунция.

Този шок е по-силен от "черната сряда" през 1992 г., когато машинациите на милиардера финансист Джордж Сорос наложиха излизането на паунда от европейския валутен механизъм, отбелязва Ройтерс. Лондонски банкери, работили през нощта на преброяването на гласовете, казаха, че не са виждали нищо подобно, визирайки обезценяването на британските фондови и финансови активи.

"Имахме спад от 10 на сто само за шест часа. Това е просто невиждано. Глас за напускане на ЕС отваря екзистенциална криза за Европа", каза финансовият експерт Ник Парсънс.

Водещият индекс на Токийската фондова борса Никкей-225 се срина с 9.72 на сто при закриването на търговските сесии в петък. Доларът поевтиня и слезе под символичния праг от 100 йени, понижавайки стойността си до 99.04 йени, което е минимум от ноември 2013 година. През сесията еврото също поевтиня - до 109.60 йени, а това е минимална стойност от декември 2012 година. При закриването на пазара в Токио все пак доларът и еврото възстановиха донякъде загубите си и се търгуваха съответно 102.50 йени и 113.30 йени.

Финансовият министър на Япония Таро Асо обяви, че е готов да реагира решително срещу "изключително резките" движения на пазарите след вота на британците за излизане от ЕС. "Ние ще отговорим решително, когато се почувства, че това е необходимо", заяви Асо, цитиран от АФП.

В предварителната търговия преди началото на днешната сесия на Лондонската фондова борса водещият индекс FSTE 100 изгуби 8.4 на сто. 

Сесията на борсата в Хонконг започна със спад на котировките поради същата причина.

Поддавайки се на паниката след решението за "Брекзит", инвеститорите прехвърлят средствата си, вложени до момента в ценни книжа, номинирани в силно поевтиняващи валути. Този шок може да се сравни с фалита на американската инвестиционна банка Леман брадърс (Lehman Brothers) през 2008 година, отбеляза Франс прес.

Преди да станат ясни резултатите от британския референдум Уолстрийт отчете най-големите повишения на котировките през последния месец. Причината бе нарасналият оптимизъм сред инвеститорите, че няма да има Брекзит, информира Асошиейтед прес.

Предстои да се види кай ще реагира Уолстрийт след оказалите се неоснователни очаквания за оставане на Великобритания в ЕС.

Решението за напускане удари и доходността на германските 10-годишни държавни облигации, която достигна нов рекорд на отрицателна стойност, след като в петък инвеститорите са втурнаха да спасяват парите си и активно започнаха да купуват тези ценни книжа заради историческото и драматично решение на Великобритания да напусне ЕС, предаде Ройтерс.

Германските 10-годишни облигации понижиха доходността си до минус 0.09 на сто преди този показател леко да се възстанови до -0.3 на сто.

Инвеститорите продават най-рисковите облигации в еврозоната като испанските и ирландските облигации. Спредът или най-просто казано разликата между доходността на ирландските и германските облигации от 20 базисни пункта достигна 88 базисни пункта, допълни Ройтерс.

Още преди дни управителят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън и ръководителят на "Банк ъф Ингланд" (Bank of England) Марк Карни предупредиха, че "Брекзит" ще има опасни последици за финансовите пазари и че британският паунд може рязко да изгуби от стойността си.

Централните банки, включително Европейската централна банка във Франкфурт и "Банк ъф Ингланд", обаче са готови да налеят ликвидност на пазарите, за да няма шок от промяната на статута на страната.

В световен мащаб, още преди референдума, много големи банки предупредиха персонала си, че в нощта срещу петък може да са нужни в офиса и да се подготвят за особено натоварени часове и дни. Основната им задача е да овладеят сътресенията от евентуална победа на желаещите напускане на ЕС.

Преди дни британският финансов министър Джордж Озбърн предупреди, че последиците за Великобритания ще бъдат много тежки, ако гласува "за" излизане от ЕС. Прогнозите на министъра са за "черна дупка от 30 млрд. паунда" в публичните финанси на страната. Още през април пък финансовото министерство прогнозира, че ако страната гласува да напусне ЕС, "ще бъде перманентно по-бедна", което означава 6% свиване на икономиката до 2030 година.

Вчерашният рефрендум във Великобритания обаче няма обвързващ характер. Дори хората в страната да гласуват за напускане на блока, парламентът не е длъжен да се съобрази с това решение. Депутатите могат, чрез различни обосновки, да откажат да се съобразят с вот за напускане на блока, макар че това е малко вероятно.

Дата: 24.06.2016

Източник: Mediapool.bg

Прочетено: 1339