05.07.2016

Интервю на Наталия Събева, главен юрисконсулт на Българската стопанска камара за сайта NewBusiness.BG.

През последните седмици правната комисия в Народното събрание разбуни духовете, приемайки на първо четене спорните промени на Закона за адвокатурата, срещу които вече се обявиха над 30 браншови организации и които ще засегнат работата на много от компаниите в страната. Промените, които са подготвени от самите адвокатски организации, забраняват на хора, които не са адвокати, да предлагат широк спектър от правни услуги под заплаха от глоби, достигащи 10 000 лв. Проблемът, според критиците на закона е, че в това число ще влязат и редица дейности по общуване с институции, включително НАП, НОИ, Търговски регистър и др., което ще задължи бизнеса да наема адвокат за всяко изпращане на документи до тези ведомства. Освен това новият закон би вменил на всички лица в България да донасят на адвокатските колегии, когато някой, който не е адвокат, извършва посочените дейности.

 

За да изясним какво ще е негативното влияние върху бизнеса, проведохме интервю с Наталия Събева, главен юрисконсулт на Българската стопанска камара:

Кои са най-големите проблеми във връзка със законопроекта?

Законопроектът създава монополно право на адвокатурата да осъществява дейности по представителство пред административните органи и други служби, извършване на справки,  изготвяне на заявления и получаване на документи от тях. Тези дейности както и управлението на имущество и даването на устни и писмени консултации се забраняват на всички лица, които действат по възлагане от клиент, под страх от глоби от 1000 до 10 000 лева.

Така адвокатурата отнема  възможността други професии, действащи по възлагане от клиент, например експерт- счетоводители, архитекти и инженери и  т.н.т. да  осъществяват дейности свързани с консултации в специфични области, подготовка на документи и внасянето им в съответните административни структури.  От друга страна адвокатите нямат компетентност да извършват такива дейности. 

По какъв начин това ще засегне бизнеса?

Това би рефлектирало върху нормалното  функциониране  на търговците, което изисква ежедневна   комуникация с административните органи. Създава се риск да не бъдат спазвани  многобройни ангажименти, произтичащи от разпоредбите на счетоводното, данъчно и банково законодателство, за които обичайно следят счетоводните къщи. 

А ще засегне ли физическите лица?

Ограниченията за осъществяване на дейности  от други професии  ще засегнат  не само юридическите лица, но и гражданите при осъществяване на определени дейности, свързани например със строителство - действия по одобряване на архитектурни проекти, получаване на строителни разрешения и т.н.т.  

Законопроектът дава право адвокати да  заверяват документи като пълномощни, подписи на договори и др. Следва да се има предвид, че въз основа на договор със заверени подписи може да се извади изпълнителен лист, с пълномощно се правят сделки с имоти, а често липсата или наличието на заверен документ предопределя изхода от  едно дело. Адвокатите по закон действат в защита на определен частен интерес, т.е. те по принцип  заверявайки документи биха действали в   условията  на конфликт на интереси. Липсва  ясна регламентация на изискванията, отговорностите  и контрола за   осъществяване на такава дейност, каквато е въведена за нотариусите. Всичко това  би повишило  правната несигурност и за граждани и за юридически лица.

С тези разпоредби се нарушават редица конституционно гарантирани права, като правото на труд и свободна стопанска инициатива, недопускане на монополизъм и защита на конкуренцията. Надхвърля се конституционно определения обхват на адвокатската дейност – да подпомага гражданите и юридическите лица при защитата на техните права и законни интереси.

Законопроектът дава възможност адвокатските колегии да налагат глоби в значителни размери на лица, които нарушават закона, като сумите постъпват в съответния адвокатски съвет. Това е първият съсловен закон, който предвижда съсловна организация да санкционира лица, които не членуват в нея.

Всичко това провокира острата реакция на засегнатите професиии, както и на работодателите и синдикатите, като представители на потребителите на услуги.

БСК планира ли протестни действия във връзка със законопроекта?

Протестните действия са инструмент за натиск, а не за решаване на проблеми. Най-добрият начин за преодоляване на създалото се противопоставяне между адвокати, други професии и клиенти в лицето на бизнеса и гражданите е диалогът и взаимното зачитане на интересите. Ако този подход не бъде използван или не постигне успех, налице са основания за отмяна на противоконституционните текстове от Конституционния съд.

Дата: 05.07.2016

Източник: NewBusiness.BG

Прочетено: 4003