19.07.2016

Продажбите на бира в пластмасови опаковки намаляват леко, значителен ръст има при стъклените

Консумацията на бира в България през 2015 г. се повишава до 73,5 литра на човек. Това съобщи изпълнителният директор на Съюза на пивоварите у нас Ивана Радомирова на пресконференция по случай 25 години от създаването на Съюза и 135 години от българската пивоварна индустрия, предаде БТА. Употребата на бира през последните пет години е била средно 72 литра на човек годишно.

По този показател България се нарежда до страни като Белгия и Холандия и вече изпреварва Великобритания, но е далече от Чехия (144 литра на човек годишно) или Германия (107 литра), посочи тя.

Изследвания на съюза от първите шест месеца от тази година показват, че най-често се пие бира в Русе - 13 пъти месечно. След това се нареждат Монтана с 11 пъти и Плевен и Бургас с по 10 пъти.

Мъжете пият бира 12 пъти месечно, а жените - 5 пъти, показва проучването.

Радомирова посочи, е през последните пет години членовете на Съюза на пивоварите са пуснали на пазара над 42 нови марки и разновидности бира и над 102 нови опаковки. През последната година на пазара е навлязло непастюризираното или нефилтрираното пиво.

Лек спад от 1 - 2 процента през последните година и половина - две се наблюдава в продажбите на най-традиционните опаковки в страната - пластмасовите. По думите на Радомирска това е добра тенденция, тъй като стъклото е класиката на бирената култура.

Стъклените опаковки бележат ръст от 23 процента, кеновете - 11 на сто, а наливното пиво - 5,5 процента.

Отчетен е ръст от 22 на сто в дела на консумацията на бира в заведения.

През 2015 г. пивоварите отчитат ръст на пазара на бира в страната от 2 процента спрямо предходната година.

Дата: 19.07.2016

Източник: Investor.bg

Прочетено: 1944