19.07.2016

Нивото на съвкупните инвестиции в държавата към Брутния вътрешен продукт (БВП) е под нивото от 1996 г.

Липсата на инвестиции е предизвикателство за страната ни. Нивото на съвкупните инвестиции в държавата към Брутния вътрешен продукт (БВП) е под нивото от 1996 г. Първото тримесечие за 2016 г., по предварителни данни на НСИ, то е паднало около 15%-16% от БВП, което е историческо ниско ниво. Това каза на пресконференция Любомир Дацов, член на Фискалния съвет, предаде репортер на БГНЕС.

"Оценяваме благоприятно данъчната структура на растежа и заетостта в България, но в същото време смятаме, че не са достатъчно усилията от гледна точка на подобряване тежестта върху малкия и средния бизнес. България продължава да е сред първите места в ЕС за тежест върху малки и средния бизнес, заради самите процедури и свързаните с това разходи", каза Дацов.

Той коментира, че може би най-същественото предизвикателството от гледна точка на макроикономиката, според Фискалния съвет, е по-ниският растеж на потенциала на труда във всяко едно измерение. Дацов уточни, че от 21.3% общи инвестиции в икономиката около 7% са на бюджета, тоест частните инвестиции са изместени от публичните.

През 2017-2018 Съветът очаква повече приходи от осигуровки. Според данните на финансистите държавата би могла да събере още 0,3-0,4% от БВП под формата на данъци. Изчисленията показват, че допълнително биха могли да се съберат още около 400 милиона лева.

Любомир Дацов изказа личното си мнение, относно "Брекзит", необвързващо Съвета. Повечето правителства се оказаха неподготвени и лично аз не виждам ясен план какво ще се прави в тази ситуация. От тук нататък всичко останало за ускорено влизане е спекулация. Дали ще влезем ускорено или не, никой не може да каже.

Той обясни, че винаги е подкрепял позицията, че никога не е късно България да влезе в еврозоната и, колкото по-бързо, толкова по-добре. 

Дата: 19.07.2016

Източник: БГНЕС

Прочетено: 1181