21.07.2016

Лондон трябва възможно най-скоро да обяви официално намерението си да напусне ЕС, настояха френският президент Франсоа Оланд и ирландският премиер Енда Кени.

Малко вероятно е Великобритания да постави официално началото на процеса по излизането си от Европейския съюз преди края на тази година, заяви днес говорителка на премиера Тереза Мей, цитирана от Ройтерс и БТА.

Тя подчерта, че решението по въпроса ще бъде взето от британското правителство.

Малко по-рано френският президент Франсоа Оланд призова Великобритания да започне преговорите за излизане от ЕС бързо и без предварителни условия.

Лондон трябва възможно най-скоро да обяви официално намерението си да напусне ЕС, настояха френският президент Франсоа Оланд и ирландският премиер Енда Кени на обща пресконференция в Дъблин, предаде Франс прес.

"Преговорите (за излизане на Великобритания от ЕС) трябва да започнат бързо. Не може да има дискусии преди преговорите. С г-жа Меркел сме на едно мнение - трябва преговорите да започнат възможно най-скоро", каза Оланд.

Обаче на среща в Берлин между германската канцлерка Ангела Меркел и британския премиер Тереза Мей двете изразиха мнението, че Великобритания се нуждае от време, преди да обяви желание за излизане от ЕС. Този етап няма да настъпи тази година, подчерта Мей.

По този повод Оланд, който по-късно днес ще се срещне с Мей в Париж, подчерта, че се надява "да чуе аргументите й" и че очаква обяснение защо Великобритания е решила да отложи за 2017 г. задействането на Брекзита.

Оланд също така заяви, че след Brexit Великобритания ще може да ползва достъп до европейския общ пазар само ако спазва принципите на свободното движение на хора.

В общо изявление Оланд и Кени подчертаха, че "е важно да се запази възможно най-тясно партньорство между ЕС и Великобритания, основано на баланс на права и задължения, включително по всичко, което се отнася до четирите свободи", включително свободата на движение.

Свиването на бюджетния дефицит на страната до най-ниската му стойност за последните 9 години говори за това, че Великобритания, от позицията на икономическата си мощ, ще реагира на последиците от победата на привържениците на излизането на страната от ЕС на референдума през юни. Това заяви междувременно днес британският финансов министър Филип Хамънд, цитиран от Ройтерс.

Изявлението му последва огласяването на нови данни, сочещи, че през юни има значителен спад на държавното външно финансиране.

"Тези цифри за състоянието на бюджетния дефицит подчертават силата на британската икономика. Преди референдума месечните външни кредитирания продължаваха да спадат, довеждайки бюджетния дефицит до до минимална стойност от 2007 година", посочи Хамънд.

Националната статистическа служба на Обединеното кралство информира днес по-рано, че обемът на чистите държавни кредити през юни е бил 7,8 милиарда лири (10,3 милиарда долара). Това е с 2,2 милиарда лири (2,9 милиарда долара) по-малко в сравнение със същия показател година по-рано.

Общо през първата половина на годината правителството е теглило заеми за 25,6 милиарда лири (33,7 милиарда долара), което е с 8 на сто по-малко, отколкото за първите шест месеца на миналата година.

Дата: 21.07.2016

Източник: Investor.bg

Прочетено: 6393