22.07.2016

Щом регионът на Югоизточна Европа е несигурен, големи инвестиции в България не могат да се очакват – не само от Турция, а по принцип, категорични са анализатори.

Усложнената ситуация в Турция след неуспешния опит за преврат и последвалото извънредно положение за броени часове отключиха сложни геополитически въпроси и предизвикаха вълна от коментари за новите реалности пред страната. Ще навреди ли кризата в южната ни съседка на българската икономика? Този въпрос в последните дни стана риторичен.

Българската икономика ще пострада от нестабилността в Турция, не само защото чисто географски сме съседи, което ни поставя в „общ кюп” за инвеститорите, но и защото турската икономика е най-голямата в региона и несъмнено ще ни повлече, отчитат специалистите.

Кризата в Турция ще се отрази негативно на България, а евентуална продължаваща дестабилизация в страната е икономически неизгодна за нас - бизнес климатът ще се влоши, стокообменът ще посивее силно, големите инвестиции у нас остават мираж. Изцяло негативно ще бъде влиянието върху търговско-икономическите отношения между двете държави, по-негативно отколкото с Гърция и Великобритания. Като цяло стокообoротът България-Турция ще намалее и официалната статистика ще показва по-значителни спадове и в двете посоки.

Въпреки това големите турски инвеститори не биха се оттеглили от България, по-скоро дребни турски бизнесмени може да се прехвърлят в България, ако кризата се задълбочи. Случващото се в Турция не помага на работещия бизнес у нас, както и на този, който очакваме да дойде.

Най-общо това са коментарите на експертите, като всички изтъкват, че несъмнено условията за бизнес в България ще се влошат, търговията ще намалее двустранно, а инвеститорите няма как да предпочетат нашата страна, просто защото сме в общ регион с Турция.

Ако ситуацията в южната ни съседка продължава да се влошава и напрежението да ескалира, това ще се отрази на редица сектори у нас. Ще намалеят инвестициите, ще се забави търговския стокооборот, българският бизнес в Турция ще заеме режим ”на изчакване”.

Много сектори в България ще пострадат от евентуалното влошаване на ситуацията в Турция. Трудно е обаче да се посочат конкретни отрасли. Туризмът ни е един от тях според експерти, тъй като Турция ще мине в дъното на списъка на българите като дестинация за почивка от една страна, а от друга – може да се очаква спад на турски туристи към българските зимни курорти, като това ще пресече тенденцията на постоянен ръст от последните години.

И ако към първото тримесечие специалистите коментираха, че растежът на Турция е добра новина за българските износители, то три месеца по-късно политическата ситуация в страната на югоизток и атентатите вече са сериозен проблем - не само за експoртно ориентираните български фирми, а за инвестициите в България и региона като цяло.

Мащабът на проблема засега не е ясен, но турските инвеститори у нас имат бизнес в широки граници - преработвателната индустрия, търговията, земеделието, енергетиката, здравеопазването, производството на авточасти, хотелиерството и други. Дeйнocттa нa тypcĸия бизнec y нac cтaвa вce пo-aĸтивнa пpeз пocлeднитe гoдини. Oт 2008 година дoceгa бpoят нa фирмите c тypcĸo yчacтиe, peгиcтpиpaни в Бългapия, ce e увеличил в пъти и зa пъpвитe тpи мeceцa нa 2016 г. тe вeчe ca дocтигнaли над 6100.

Анализаторите отчитат също така, че Турция е третият най-голям търговски партньор на България и първи сред страните извън ЕС. Зa минaлaтa гoдинa e oтчeтeн пoлoжитeлeн тъpгoвcĸи бaлaнc и cтoĸooбopoт мeждy двeтe дъpжaви в paзмep нa 3,5 милиapдa eвpo. Южнaтa ни cъceдĸa e нa 14-o мяcтo пo инвecтиции у нас по данни на Министерството на икономиката. По предварителни данни на БНБ размерът на преките чуждестранни инвестиции от Турция за 2015 г. възлиза на 24,8 млн. евро, което нарежда страната на 14-то място.

Сред 100-те най-големи фирми с участие на чуждестранни инвеститори в България e „Тракия Глас България” ЕАД (Шишеджам, Турция), която произвежда и търгува със стъкло и порцелан за бита. Турски инвестиции са вложени и в приватизацията и модернизацията на два хотела  - бившите „Новотел Европа" - София (преди „Принцес", а понастоящем „Рамада“) и „Тримонциум" – Пловдив, в казина и безмитни магазини. „Алкомет" АД - Шумен е с турски капитали, те присъстват и на банковия пазар - Dbank или „Банка Д"( "Търговска банка Д" АД, София - бивша „Демирбанк). Турски предприемачи притежават безмитни бензиностанции по границите, хотели, ВЕЦ-ове. Има фирми и в сферата на производството на автомобилни части.

Турция, която е на второ място в света по производство на текстил, прехвърля в България част от по-трудоемките производства поради значително по-ниските нива на работните заплати в страната ни. Турска фирма ("Догуш еко") участва в строителството на автомагистрала "Тракия" в участъка от с. Ветрен до Карнобат. Друга компания от съседната държава - „МАПА- Ченгиз" е изпълнител на договора за строителство на автомагистрала „Люлин". А съвсем наскоро турският инвеститор Acibadem купи Токуда и Сити клиник в инвестиция за над 200 млн. лева, която беше обявена като стратегическа в търсене на европейските пазари.

Няма съмнение, че бизнес климатът у нас ще се влоши, тъй като Турция е най-голямата икономика в региона и много от инвеститорите идваха у нас заради тази близост. Като вземем предвид проблемите в Македония, Албания, гръцката криза, оказва се, че наистина станахме остров на стабилността. Големите инвеститори обаче не гледат държавите като нашата поотделно, те гледат целия регион, а щом регионът на Югоизточна Европа е нестабилен, големи инвестиции в България не могат да се очакват – не само от Турция, а по принцип – това ще се случи на 99 процента, коментира Веселин Илиев, директор външно-икономическо сътрудничество в Българската стопанска камара (БСК) за Investor.bg.

"Положителното, за разлика от ефекта на гръцката криза е, че турската ще продължи по-кратко. Замахът на президента Реджеп Тайип Ердоган показва решимост за бързо справяне с проблема. Вероятно трите месеца извънредно положение няма да стигнат, вероятно ще са нужни повече, но очаквам кризата в Турция да е много по-кратка от гръцката", каза Илиев. Въпреки това обаче ще се отдаде възможност големи групи хора да се насочат към България от Турция - хора от самата Турция, а не такива, които пресичат границата нелегално. Вероятно хора с българско гражданство могат да предпочетат да се върнат в България за известен период от време.

Експертът не очаква, че големите турски инвеститори биха се оттеглили от България. Вероятно такъв процес може да се наблюдава при по-малките фирми – еднолични търговци, но в малък процент, каза той.

Илиев допусна, че може би кризата по-силно ще се усети в увеличаването на различията, които и сега се отчитат в търговската статистика. И сега България отчита към 50 милиона долара износ годишно за Турция от луксозни автомобили, а Турция не отчита такъв внос. Но с влошаването на икономиката тези различия ще се засилят. Такива големи различия при стокообмена се наблюдават при трикотажните изделия и конфекцията, тоест неща, които очевидно е, че се внасят с автобуси и така стоки от Турция минават през България за ЕС един вид полулегално. Тази практика вероятно ще се увеличи, което пък ще удари българските зеленчукопроизводители, посочи специалистът.

"Очаквам негативно влияние върху търговско-икономическите отношения, по-негативно отколкото с Гърция и Великобритания, но дано да е за кратко", каза още експертът.

Българските фирми в Турция най-малкото ще предприемат изчакване и известно време без да предприемат нищо, докато се ориентират в ситуацията. Поне докато трае извънредното положение никой няма да тръгне да прави бизнес в Турция, коментира Илиев.

Едва ли можем да говорим за ползи за България, може би някои конюнктурни ползи, които ще са малко от загубите.

Експертът очаква дребни турски бизнесмени да се прехвърлят в България, ако кризата се задълбочи, но ползите от това за нас биха могли да са много по-малки, отколкото продължителна криза.

Като цяло стокообoротът България-Турция ще посивее силно, реалният стокооборот вероятно по-малко ще пострада, но официалната статистика ще показва по-значителни спадове и в двете посоки.

Случващото се в Турция не помага на работещия бизнес у нас, както и на този, който очакваме да дойде. За бизнеса е важно да работи в спокойна обстановка, а тя в момента не е такава в Турция, което не помага на предприемачите да вземат инвеститорско решение, каза за Investor.bg Венцислав Венков, директор на Българско-турската икономическа камара.

Все още е рано да се правят категорични прогнози за спад на инвестициите. Факт е, че в последните месеци запитванията за инвестиции от турски предприемачи у нас се увеличават, отбеляза той. Все пак България винаги е била атрактивна дестинация за турския бизнес, защото има нисък корпоративния данък, лесен достъп до създаване на фирма, удовлетворяваща цена на труда, добрата практика на вече работещи турски фирми.

Надяваме се нещата да отшумят максимално бързо, за да отговорим като камара максимално на очакванията на бизнеса, каза Венков.

България ще търпи негативи, но страната ни може да извлече и ползи, смятат някои анализатори. Икономистът Евгений Кънев пред Bloomberg TV Bulgaria, че последните събития в Турция ще засегнат негативно инвестиционната активност в целия регион. Той определя събитията като „шоков обрат”, променил за кратко време отношението към региона, защото Турция е най-динамичната икономика на в тази част на Европа.

„Малките икономики винаги печелят, когато голяма икономика дърпа, и обратното, като страда, и те страдат”, каза икономистът.

Страната ни обаче може и да спечели от цялата ситуация, смята икономистът. По думите му българската икономика е интересна за стратегически инвеститори, които инвестират в производство и след това изнасят своята продукция, тъй като България продължава да бъде атрактивна по отношение на три компонента – ниска цена на квалифицираната работна сила, ниска цена на строителството и активите и ниските данъци. Тя е интересна за разходно-ориентирани бизнеси, свързани с производствения сектор.

"Все още не знаем накъде ще тръгне геополитически, но ако Турция започне да изгражда все по-близки отношения с Русия и Иран и "обърне гръб" на Европа и САЩ, цената на България ще става по-голяма като вход на турския капитал за Европа", каза експертът.

Кънев обаче не допуска, че при оттегляне на инвеститори от Турция те ще се насочат към България. Страната ни не е толкова привлекателна като пазар. Ние сме интересни за разходо-ориентирани бизнеси.

Много сектори в България ще пострадат от влошаване на ситуацията в Турция. Трудно е да посочим един или два сектора, които ще са засегнати, и други, които няма да бъдат засегнати, коментира Лъчезар Богданов от Industry Watch. „Износът на България за Турция е малко над 8%, а вносът от Турция е малко над 5%“, посочи Богданов.

Икономистът напомни, че Турция е наш съсед и най-голямата икономика в региона. А турските инвеститори бяха едни от първите, които навлязоха в дребния бизнес, в най-различни сектори, като започнем от преработвателната индустрия през търговията, така че връзките са трайни и доста силни и те са в почти всички сектори и за България това е по-скоро негатив, смята икономистът. По думите му Турция от една експортно ориентирана, конкурентоспособна икономика все повече се превръща в импортно зависима.

Туризмът на България също ще пострада от турската нестабилност, посочват представители на бранша у нас. И все пак мненията на експертите са разнопосочни.

Според Румен Драганов българските туроператори трябва да са най-малко притеснени в европейски и световен мащаб, тъй като данните сочат, че интересът на българите към Турция се запазва. Нашите туроператори продължават да имат добри записвания и цените на пакетите за турските курорти са наполовина по-евтини в момента, отчете той. Според него хората, които се отказват от пътуванията си до Турция, са тези, които досега не са били там и вследствие на събитията имат уплах. Но туристите по турските курорти не са усетили ситуацията така. 

В същото време Драганов каза, че опасенията на българите и на туроператорите не са пресилени.

Според Байко Байков обаче българският туризъм ще пострада от ситуацията, най-вече входящият туризъм от Турция към България за зимния сезон, защото спадът при нагласите и договарянето вече е факт.

Драганов засега няма притеснения за зимния сезон, защото още е далече, а очакванията на туроператорите са много добри заради ранните записвания, но конкретните прогнози ще се правят най-рано през есента.

Байко Байков, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), твърди, че между 80 и 100 млн. евро ще загубят българските туроператори заради отлива на родни туристи след размириците в Турция. Всички оператори от бранша са преустановили пакетните програми към южната ни съседка в краткосрочен план.

А след като компаниите са анулирали групови екскурзии, те ще трябва да възстановят немалко пари на стотици българи. Като цяло и много от българите ще продължават да се отказват от пътуванията си до Турция. Според него едва 30% от потенциалните 650 хиляди български туристи са изкарали почивка в Турция от началото на годината.

Дата: 22.07.2016

Източник: Investor.bg

Прочетено: 2316