25.07.2016

Водният цикъл на Враца достигна невероятните 145 млн. лв., колкото три нови язовира.

Несъстояли се строители на спрения проект за газопровод "Южен поток" и компания в процедура по фалит са основните изпълнители на забавените водни проекти по оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) за над половин милиард лева. Гръмко спрените от премиера Бойко Борисов през февруари обществени поръчки заради "витаещи" съмнения, че зад спечелилите фирми стоят депутатът от ДПС Делян Пеевски и шефът на "Лукойл" Валентин Златев, явно са отминал етап на симулирания "катарзис". Същите играчи и по същата схема – тоест, без да фигурират като собственици на съответните компании, продължават да изпълняват стари поръчки и да печелят нови, какъвто е случаят с водните проекти.

Тези проекти са известни като "фазирани", тъй като бяха разделени на две фази заради невъзможността да бъдат приключени през изминалия програмен период.

Осемте водни проекта са на Шумен, Раднево, Банско, Варна, Видин, Враца, Тервел и Ямбол. Те са единствените, по които върви строителство с европейски средства в сектор "Води". Брюксел отдавна обяви, че няма да отпуска пари за нови проекти, докато България не направи реформата в сектора, която се бави вече десета година.

Към момента от осемте проекта са договорени четири – на Шумен (
13.1 млн. лв.), Раднево (7.4 млн. лв.), Варна (37 млн. лв.) и Тервел (6.2 млн. лв.). С последните две общини договорите бяха подписани на 25 юли от министъра на околната среда Ивелина Василева.

При тях няма разминаване в публичните документи относно стойността на финансирането, но проектът за довършването на водния цикъл на Враца сумата достигна внушителните 145 млн. лв., с което се превръща в най-големия изпълняван у нас проект от този тип. За сравнение, тези пари би трябвало да са достатъчни за построяването на три язовира, ако се вземе предвид заемът от Световната банка за тази цел, чието изграждане също се бави от десетина години.

През изминалия програмен период по тези осем проекта бяха изплатени общо 280 млн. лв. Сега общините ще получат нови 234 млн. лв., според информация на Министерството на околната среда и водите.


И изпълнителите са ... "Водстрой 98" и "Понс"

Общото между повечето проекти е, че техни изпълнители са консорциуми, водени от свързваната с депутата ДПС Делян Пеевски "Водстрой 98" и "Понстроийинженеринг" на Милко Милков. Двете компании бяха в проектното дружество, което трябваше да строи българския участък на "Южен поток" и да си подели най-голямата инвестиционната поръчка у нас.

"Водстрой 98" участва в консорциумите, които строят пречиствателната станция за отпадни води и ВиК мрежа на общините Раднево, Банско, Видин и Враца.

"Понсстройинженеринг" е водещо в обединенията, които изграждат ВиК мрежа и реконструкция на пречиствателни станции на общините Тервел, Ямбол, Видин и Враца.Поръчките на Видин и Враца са разделени в по два лота – един за ВиК мрежата и друг за пречиствателната станция и се изпълняват съответно от обединения, водени от "Водстрой 98" и "Понсстройинжентеринг".

Практически единствено община Шумен е избрала различни строители. Реконструкцията на пречиствателната станция се изпълнява от "Строително предприемачески холдинг" (СПГ) на бизнесмена от Банско Георги Георгиев. С него в началото на година имаше проблем, след като десетки малки строителни фирми от Силистра се оплакаха, че не са си получили парите по водния цикъл на общината и сезираха ДАНС и прокуратурата.

По ремонта на ВиК мрежата в Шумен работи ДЗЗД "Аква билд Шумен" с водещ партньор "Станилов"
(51.4%), свързваната с шефа на "Лукойл България" Валентин Златев "Джи Пи Груп (33%), "Райкомерс Констракшън" (15%), испанската "Арена" (0.5%) и "Интегрирани водни проекти" (0.1%).

Търгът за пречиствателната станция на Златни пясъци, договарян от община Варна, в момента се разиграва. Поръчката за 24 млн. лв. първоначално беше прекратена по нареждане на премиера Бойко Борисов заради "Джи Пи Груп" и "Водстрой 98", за които той каза, че има "витаещи съмнения" че са свързани с Валентин Златев и Делян Пеевски.

При повторно обявения търг оферти подадоха 12 кандидата, като "Водстрой 98" и "Джи Пи Груп" се явиха в нов формат. Официално "Водстрой 98" смени собствеността си и премина към фирмите на бившия пътен шеф Велико Желев и дружеството му "Хидрострой", което подаде оферта. Според представители на строителния бранш реалният собственик си остава Пеевски, макар че по документи това не личи, както беше и с "Водстрой 98".

Формално "Джи Пи Груп" също не участва. Сред кандидатите обаче е "Виа конструкт груп", която до 2011 г. се нарича "Джи Пи строй" и е била еднолична собственост на акционера и директор на "Джи Пи Груп" Стефан Тотев. Новият й собственик Велизар Радев е в управата на "Ви Джи Енерджи", където акционер е друг от собствениците на "Джи Пи Груп" - Владимир Житенски.

Сред кандидатите в този и в предишния търг е и една от дублиращите фирми на ДПС - "Кристална вода", контролирана от Румен Гайтански–Вълка – бивш монополист в почистването на София.

Няма време за избор на нови фирми

Въпреки че не успяха да завършат проектите в срок и да приключат до края на 2015 г., рискувайки европейското финансиране, кметовете на общините нямат намерение да обявят нови търгове.

Нито една от седемте общини не е прекратила договорите с избраните изпълнители, показва проверка в регистъра за обществените поръчки.

Изпълнението на всички проекти продължава и се работи по тях, увериха изпълнители и кметове.

Кметът на Банско не смята да сменя фалиралата "Балканстрой"

От всичките седем водни проекта с повишено внимание от страна на управляващия орган на ОПОС се следи този в Банско. Курортното градче, чиито жители и управа се борят за нови лифтове в планината, вече три години е с разкопани улици,. Водният цикъл на Банско се изпълнява от два консорциума, като и в двата близо половината от акции се държат от фирмата "Балканстрой", обявена във фалит от съда в края на май.

Нови строители няма да се избират, защото няма технологично време за прекратяване на договори и избор на нови изпълнители, гоним срокове обектът да приключи, коментира кметът на Банско Георги Икономов пред Mediapool.

Отговорността за изпълнителите е изцяло в ръцете на местната власт и те трябва да решат дали да обявят нови тръжни процедури или да продължат да работят със старите изпълнители, коментира министър Василева пред Mediapool.

Подобни обяснения даваше и премиерът Бойко Борисов по отношение на магистрала "Хемус", но след като от ЕК неофициално е бил предупреден, че може да се стигне до спиране на финансирането, търгът спешно беше прекратен.

Има ли оскъпяване с 22 млн. лв. на водния цикъл на Враца?

Водният цикъл на Враца с невероятните 145 млн. лв. безспорно се откроява сред останалите проекти.

До края на 2015 г. по него са изплатени над 58.5 млн. лв., става ясно от справка в публичния модул на информационната система по еврофондовете ИСУН.

Това би трябвало да означава, че за цялостното завършване на проекта е необходимо да бъдат отпуснати и изплатени още 65 млн. лв. от първоначално одобрения бюджет от 123.5 млн. лв.

Вместо това обаче кабинетът одобрява нови 86.24 млн. лв. за изпълнението на втората фаза, става ясно от съобщение на правителствената информационна служба.

Така се стига до внушителните 145 млн. лв., което е с около 22 млн. лв. повече спрямо първоначално обявената сума.

Категорично няма поскъпване на обекта, коментира министър Василева пред Mediapool. "Сумата от 86 млн.лв. за втора фаза на проекта отразява общо допустимите разходи, а не безвъзмездната финансова помощ, която ще бъде предоставена. Сборът от двете суми – изплатените за първа фаза и общо допустимите разходи за втора фаза, не формират безвъзмездната финансова помощ. Актуалният размер на безвъзмездна финансова помощ ще бъде определен след приключването на всички проверки за първа фаза и оценката на втора фаза", се казва в отговор на екоминистерството до Mediapool.

Дали има оскъпяване на проекта думата ще си каже Европейската комисия, която трябва да одобри сумата, защото водният цикъл на Враца попада в т.нар. "големи проекти", с финансиране над 50 млн. евро, за които се иска одобрение от Брюксел.


До момента е изпълнена едва една трета по водния цикъл на Враца, чиято първа копка беше в края на 2012 г. Ремонтът на пречиствателната станция е в съвсем начален етап, а магистралните водопроводи не са пипани изобщо. В момента вървят вторият и третият етап от строителните дейности по ВиК мрежата в града около площад "Св. Софроний Врачански", става ясно от съобщение на общината от края на май.

Втората фаза на проекта е разчетена на 80 млн. лв. заедно с още 15 млн. лв. средства за обезщетения, което е 64% от стойността на проекта, се казва в съобщение на община Враца от февруари 2016 г. В него е посочено, че над половината от средствата - 47 млн. лв. ще отидат за реконструкция на магистралните водопроводи. За довършването на градската ВиК мрежа са предвидени още 20 млн. лв., а близо 9 млн. лв. за реконструкцията на пречиствателната станция.

Изпълнителите на ВиК мрежата е "Понсстройинженеринг", а на пречиствателната станция е обединение "Воден цикъл 2011", начело с "Водстрой 98".

Проблеми с усвояването на евросредствата по ОПОС


На фона на проблемите с изпълнението на забавените водни проекти, не върви усвояването на средствата и по втората ос на програмата в сектор "Отпадъци".

За тази година няма да могат да бъдат усвоени 25 млн. евро. По тази причина средствата бяха преразпределени за следващите три години с по 8.3 млн. евро, за да се гарантира "физическото и финансово изпълнение" на оперативна програма "Околна среда", се казва в съобщение на правителството.

Дата: 25.07.2016

Източник: Mediapool.bg

Прочетено: 6386