28.08.2016

България е заплашена от нови санкции от ЕК при връщане на преференциите

Индустриалните компании са против електроенергията, произведена от малките соларни инсталации, финансирани по Програмата за развитие на селските райони, да се изкупува по старите, по-високи цени. В отворено писмо от Федерацията на индустриалните енергийни консуматори, Българската минно-геоложка камара, Асоциацията на металургичната индустрия и Камарата на химическата промишленост предупреждават, че връщането на преференциите може да доведе до поредна наказателна процедура срещу България и да увеличи таксата "задължение към обществото". То е изпратено до вицепремиера Томислав Дончев, министрите на енергетиката и екологията, до председателя и членовете на енергийната комисия в парламента и председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Отмяната на преференциите

Доскорошните им преференции - енергията от тези ВЕИ да се изкупува средно по 560 лв. за мегаватчас, бяха отменени с промяна в Закона за енергията от възобновяеми енергийни източници през миналата година. Двойното финансиране - фотоловтаиците са изградени с евросредства и са получавали дълго време по-висока изкупна цена, засягаше 327 слънчеви централи. С новите правила те вече получават около 100 лв. за мегаватчас електроенергия. Почти веднага след приемането на мярката засегнатите централи започнаха да лобират за нейната отмяна, тъй като според тях с наложената промяна са изправени пред фалит.

След няколко неуспешни опита за законодателни промени в полза на инвеститорите в т.нар. селски фотоволтаици 49 депутати от "БСП лява България", Български демократичен център – Народен съюз, Реформаторския блок и също Кирил Цочев от АБВ и независимият депутат Венцислав Каймаканов (доскоро от ДПС) са внесли в Конституционния съд искане за обявяване на текстове в закона за противоконституционни.

Заплаха от глоби

Ако искането им бъде прието от съда и високите цени за енергия от тези централи бъдат върнати, глобата за България от Европейската комисия ще бъде в размер на 28 млн. евро. Това е така заради двойното финансиране за изграждането им. Четирите браншови организации припомнят, че България вече беше глобена с 5 млн. евро заради двойното финансиране, и питат защо тези 49 депутати подкрепят предложенията за отмяна на промените. Те също така предупреждават, че ако се върнат преференциалните цени за малките ВЕИ, ще се повиши и таксата "задължение към обществото", която сега се плаща от компаниите на свободния пазар. Приходите от нея пък се насочват към Националната електрическа компания за покриване на по-скъпата енергия от ВЕИ, произведената от американските централи в "Марица-изток" и на когенерациите (виж карето).

Над 181 млн. лв. са парите в енергийния фонд към края на юли

Приходите във фонд "Спасение на електроенергийната система" надхвърлят 181.5 млн. лв. към края на юли. Направените разходи са за малко над 112.4 млн. лв., показва справка от фонда. Фондът беше създаден преди година с цел спасяването на НЕК и в него 5% от приходите от дейността си внасят търговците и производителите на електроенергия. След последните промени в Закона за енергетикататова бяха задължени да правят също така "Булгартрансгаз" и Електроенергийният системен оператор. Те правят своите вноски от началото на юни и очакваните годишни приходи от тях са в размер на общо 30 млн. лв.

Дата: 28.08.2016

Източник: в. Капитал

Прочетено: 1221