28.08.2016

В края на полугодието общите задължения на България са намалели до 34.9 млрд. евро

Общият външен дълг на България към края на юни е с 2% по-малък спрямо същия месец на предходната година. Това показват предварителните данни на Българската народна банка (БНБ) за брутния външен дълг на страната. Като стойност намалението е със 700 млн. евро до 34.9 млрд. евро. Тенденцията за намаление на брутната задлъжнялост на страната започна през второто тримесечие на миналата година. Свиването се дължи изцяло на частните компании, които през последните две години предпочитат да връщат своите задължения към своите майки в чужбина. За същия период държавата е увеличила външната си задлъжнялост с близо 90%.

Структурата на частните задължения показва, че най-голяма част от намалението там се дължи на банките, които за 12 месеца са възстановили на чуждите си собственици около 800 млн. евро.

Държавно задлъжняване

Трупането на външни дългове от страна на държавата започна в средата на 2014 г., когато правителството на Пламен Орешарски изтегли 3 млрд. лв. от външните пазари. Парите бяха необходими за погасяване на друга емисия, с падеж началото на 2015 г., както и за покриване на дефицит. Впоследствие най-вече заради КТБ и дефицитите държавата на няколко пъти излиза на международните пазари, за да тегли заеми. Последният път това се случи през март 2016 г., като тогава правителството взе 2 млрд. евро. Така в края на второто тримесечие външният дълг на публичния сектор е 7.5 млрд. евро, или с 3.5 млрд. евро повече спрямо 24 месеца по-рано.

Фирмите се разплащат

За същия времеви период българските фирми са изплатили близо 6 млрд. евро на своите чуждестранни собственици. Това връщане най-често е под формата на заеми, които преди това чуждите компании са предоставили на своите дъщерни дружества в България. Тези суми може да са използвани както за инвестиции и разширяване на дейността, така и за текущи разходи. Близо 2/3 от средствата са възстановени през 2015 г., което стана възможно заради по-добрите финансови резултати на компаниите през миналата година. Данните на НАП показаха, че данъчната печалба на всички регистрирани фирми се е увеличила със 17% на годишна база до 19.2 млрд. лв.

Българските банки вече дължат на своите собственици по-малко от 4 млрд. евро. Тенденцията за свиване започна веднага след настъпването на финансовата криза. В края на 2008 г. беше постигнат пик в банковите задължения и те бяха 9.6 млрд. евро. Тогава финансовите институции използваха заеми от своите майки, за да участват в кредитния бум и надуването на имотния балон. В момента банките почти не използват външен ресурс при кредитирането и разчитат на привлечените депозити.
 

Дата: 28.08.2016

Източник: в. Капитал

Прочетено: 823