20.09.2016

До края на септември да бъде създадена работна група от експерти в образованието и бизнеса, която да улесни контактите между професионалните училища и производството. Това бе едно от решенията на заседанието на Областния съвет за развитие, посветен на състоянието на образованието в област Шумен.

Председателят на БСК Николай Тончев обясни, че постоянно среща инвеститори, които се отдръпват, когато направят проучване и разберат, че тук няма подготвени кадри."Мисля, че в образованието ни средствата се харчат неправилно. Имаме идеи как да увеличим предприятията в града, които ще ползват квалифицирана работна ръка. До две години Шумен ще има значително по-голяма промишленост от колкото сега. Ще ни трябват квалифицирани кадри. Искаме да създадем скъпо платени работни места, за да можем да върнем децата от чужбина", каза Тончев.

Реакцията на представителите на бизнеса бе след като началникът на Регионалното управление на образованието Светлана Милева изнесе подробна презентация, в която бяха вписани данните от зрелостните изпити през май. Според тях Шуменска област е на последно място в страната на матурите по математика и на 22-ро на матурите по БЕЛ.

Според директорите на професионалните гимназии, трябва да се засили инициативата на бизнеса да търси работници още от училище.

До края на 2016-та година община Шумен да стане първата в страната, в която да бъде създаден Център по иновации и кариерно развитие. Тези намерения на местната власт заяви заместник-кметът Найден Косев. Следващата среща в този формат ще бъде, след като експертната работна група набележи конкретни мерки за решаване на проблемите”, каза в заключение областният управител Донка Иванова.

БНР

Дата: 20.09.2016

Източник: БНР

Прочетено: 1985