01.10.2016

Съвместна научна конференция на Американски университет в България и Нов български университет се проведе на 01. октомври (събота) в НБУ. Тя е част от празничната програма, организирана в чест на четвъртвековния юбилей на двете институции. 

Събитието бе открито от проф. д-р Пламен Бочков, Ректор на Нов български университет, чието слово бе на тема „НБУ – нови стандарти в университетското образование“. Акцент в изказването му бяха промените, настъпили в образователната сфера след създаването на първия частен университет в България. Проф. Бочков отбеляза наличието и поддържането в НБУ на ефективен образователен процес по уникални за страната ни и за целия регион програми, на кредитна система, на обучение по образователните степени специалист, бакалавър и магистър, дистанционното и продължаващото обучение, които за първи път в България са въведени в НБУ. Докладът му разгледа стандартите, въведени за първи път в НБУ и превърнали се по-късно в национални норми. 

Основен представител на АУБ на научната конференция бе д-р Емилия Занкина, заместник-ректор по академичните въпроси, която бе подготвила доклад за „Моделът „LiberalArts“: предимства и приложимост в съвременния контекст – опитът на Американския университет в България“.  Д-р Занкина акцентира върху стремежа на АУБ, изцяло насочен към отговаряне на изискванията на заобикалящата среда с цел ефективно адаптиране и постигане на състояние на сигурност и стабилност на студентите след дипломирането им. Тя посочи основните предимства на модела , които го отличават от общоприетите и познати досега форми на обучение и изтъкна неговите значимост и приложимост. 

Доклади изнесоха преподаватели от двете висши учебни заведения – проф. д-р Пламен Бочков (НБУ), проф. д-р Христо Тодоров (НБУ), доц. д-р Емилия Занкина (АУБГ), д-р Милена Николова (АУБГ), проф. Сергей Игнатов, д.н. (НБУ), доц. д-р Веселин Методиев (НБУ), проф. Михаил Неделчев (НБУ), както и д-р Божидар Данев, изпълнителен председател на Българска стопанска камара. Темите, които разгледаха, са:

„Университетът на ХХI век – нови алтернативи на съществуващото висше образование в България“, „Висшето образование и бизнесът – възможности на взаимодействието“, „Социално отговорният университет  – партньор на бизнеса: как връзката с бизнеса увеличава ролята на академичната институция в обществото“, „Университетското предприемачество – гаранция за пълноценност на академичната автономия“, „Университетът и обществото“, „Създаване на академични и междуакадемични общности – условие за толерантност и развитие“. 

Проф. д-р Людмил Георгиев, преподавател в департамент „Администрация и управление“, бе модератор на второто колективно събитие в програмите по отбелязването на юбилея на двете институции. 

Съвместната научна конференция между Нов български университет и Американски университет в България завърши с дискусия, на която присъстващите студенти и преподаватели зададоха въпросите си относно настъпилите промени, текущите иновации и предстоящите нововъведения.

Дата: 01.10.2016

Източник: akademika.bg

Прочетено: 3451