17.10.2016

Агенцията очаква дългът на България да нарасне до своя пик от малко над 265 процента от БВП през 2016/2017 г. и да започне да намалява от 2018 г.

Силната фискална позиция, устойчивата икономика и широкият дневен ред за реформи на България поддържат кредитния рейтинг на страната на равнище "Baa2" със стабилна прогноза. Това се казва в годишен доклад на Мудис (Moody's), публикуван на сайта на международната рейтингова агенция.
 
"Кредитният рейтинг на България е поддържан от дълговите показатели, които са относително благоприятни спрямо други (страни с аналогичен рейтинг), и стабилизирането на външната й позиция", заяви Марко Дзанинели, помощник-вицепрезидент на Мудис и съавтор на изследването.
 
Фискалната позиция на България е силна благодарение на високата устойчивост на сегашното равнище на съотношението между дълговете на страната и нейния брутен вътрешен продукт и ангажимента на властите за постепенно консолидиране на фискалните показатели без да бъде навредено на икономическия растеж, се отбелязва в доклада на една от трите големи международни рейтингови агенции. Дава се прогноза, че фискалната консолидация ще продължи през тази и през следващата година. 
  
Мудис очаква бюджетният дефицит на България да намалее до 1.3 процента от БВП през 2016 г. и до 0.9 процента през 2017 г. Съотношението дълг-БВП ще се повиши незначително през тази преди да се стабилизира през следващата година и да започне да намалява през 2018 г.
 
Мудис прогнозира леко забавяне на реалния икономически растеж на България до 2.8 процента през 2016 и 2017 г. от 3.6 процента през 2015 г. Почти стабилният или леко благоприятен, но по-малък от предишните прогнози, очакван икономически растеж на търговските партньори на страната от Европейския съюз вероятно ще й помогне да продължи да увеличава своя износ. 
 
Темповете на нарастване на износа обаче вероятно ще бъдат по-ниски от тези на повишаването на вноса, предупреждава Мудис.
 
Българското правителство ускори своята програма за структурни реформи и постигна напредък в области като здравеопазването, правосъдието, банковото дело, енергетиката и образованието, отчита международната кредитна агенция. Според Мудис това успешно осъществяване на реформи сигнализира за връщане към политическата стабилност, която ще на свой ред ще подкрепи реалния ръст на БВП.
 
Агенцията очаква дългът на България да нарасне до своя пик от малко над 265 процента от БВП през 2016/2017 г. и да започне да намалява от 2018 г.
 
Стрес тестовете, проведени от Българската народна банка, показват силна капиталова позиция и устойчивост на шокове от хипотетични негативни макроикономически развития в банковата система, отбелязва Мудис, цитирана от БТА.  Агенцията очаква този резултат да възстанови доверието във финансовата система на България след фалита на Корпоративна търговска банка през 2014 г.
 
Докладът "Правителство на България - Baa2 стабилен, годишен кредитен анализ" вече е достъпен на сайта на Мудис. 

Дата: 17.10.2016

Източник: Mediapool.bg

Прочетено: 941