24.10.2016

Стабилност и правила между стопанските субекти и между бизнеса и работниците. За това обеща да работи кандидат-президентската двойка Татяна Дончева – Минчо Спасов на среща с ръководството на БСК

Стабилност и правила между стопанските субекти и между бизнеса и работниците. За това обеща да работи кандидат-президентската двойка Татяна Дончева – Минчо Спасов на среща с ръководството на БСК

Конституционната реформа е ключова за работата на бизнеса в България. Това е общото мнение на  кандидата за президент Татяна Дончева и председателя на УС на Българска стопанска камара Сашо Дончев, което бе заявено на среща между ръководството на браншовата организация и кандидат-президентската двойка, издигната от коалиция „Движение 21 - НДСВ“. На срещата присъстваха още и изпълнителния председател на БСК Божидар Данев, зам.-председателите Георги Шиваров, Димитър Бранков, Камен Колев и главният секретар Петър Денев.

„Онова, което привлича във вашата платформа е заявената готовност да се заемете и поставите съвсем отговорно въпроса за нашата Конституция. И за всичко онова, което може би попречи нашият преход да се състои в посоката или с резултатите, които повечето от нашето поколение очакваха. Ние вярваме, че ще успеете да прокарате идеите си за конституционна реформа“, заяви председателят на УС на БСК Сашо Дончев.

Справедливостта е важна, а тя беше загубена през годините на прехода, смята Татяна Дончева. Според нея борбата за съдебната реформа и конституционните промени трябва да започнат от Президентството, защото това е визионерската институция. По думите ѝ чрез реформата в конституцията и особено в правосъдието, държавните институции трябва да бъдат поставени в положение да служат на хората – предприемачи, служители, работници, а не хората да служат на държавата.

„Това което трябва да се направи е да се спре имитацията на демокрация. Това не е революционно, не е и свръх задача. Тази имитация трябва да бъде преодоляна, за да продължим напред. Президентската институция е тази, която трябва да се заеме със задачата и да поведе хората към промяната“, каза Дончева.

Според Минчо Спасов в последните години управляващите нарушават конституционното право на стопанските субекти за равнопоставеност, при които да провеждат своята стопанска дейност. Това определено резултира и в изкривяване на цялата икономика и на всички обществени процеси, допълни Спасов.

По време на срещата бяха обсъдени още и възможностите за привличане на висококвалифицирана работна ръка в България, намаляване на част от административните, регулативни и разрешителни тежести за бизнеса, по-голямата автономия на общините, оценката на въздействие на нормативните актове и др.

***

Днешната дискусия е част от поредицата срещи с претендентите за държавен глава, в контекста на предстоящите президентски избори, на 6 ноември т.г.

На 26 октомври, сряда, от 16.00 часа, ръководството на БСК ще се срещне с кандидат-президентската двойка Пламен Орешарски и Данаил Папазов.

 

 

Дата: 24.10.2016

Източник: БСК

Прочетено: 1953