22.11.2016

50 на сто от всички нови фирми от ЕС не оцеляват първите 5 години

Обявената днес инициатива на Европейската комисия за решаване на проблемите с бизнес несъстоятелността в ЕС, вкл. за ранното преструктуриране и даване на „втори шанс“, е добър сигнал за подобряване на положението в Европа, особено за малките и средните предприятия.“

Това се казва в позиция на Конфедерацията на европейския бизнес BusinessEurope, чийто член е БСК. Според най-големия бизнес съюз в Европа, инициативата на ЕК е от решаващо значение за обръщане на тревожната тенденция 50 на сто от новорегистрираните фирми в ЕС да не оцеляват през първите 5 години.

В световен мащаб има много случаи на трудности в оцеляването дори за големи компании. Заедно с това, сме свидетели на добри резултати (особено в САЩ) по отношение на нормите в сферата на несъстоятелността и Европа трябва да се опре на тези добри практики“, се казва в позицията на BusinessEurope.

По този повод генералният директор на BusinessEurope Маркус Бейрер сподели: „Ние се надяваме, че предложението на Комисията ще доведе до промяна в културата на несъстоятелността. Жизнеспособните предприятия не трябва да се заклеймяват с провал, когато са изправени пред трудности. Вместо това, на тях трябва да им бъде даден шанс да се преструктурират и да се съвземат“.

Според BusinessEurope, предложението на ЕК постига правилния баланс между интересите на длъжниците и на кредиторите, а малките предприятия често се озовават и в двете роли.

В позицията на BusinessEurope се казва още:

Фокусът на подобряване на законодателството на ЕС трябва да бъде върху процесите на ранното преструктуриране, а не на ликвидацията. За да се възстанови успешно бизнесът, ние трябва да му гарантираме, че правилните стимули са налице:

  • Стимули за управителите – да се обърнат към системите за ранно предупреждение и да дефинират надеждни планове за преструктуриране;
  • Стимули за кредиторите – да се чувстват уверени и да им бъдат гарантирани ефективни и бързи процедури;
  • Стимули за нови собственици, които биха инвестирали в затруднени компании.

Дата: 22.11.2016

Източник: BUSINESSEUROPE

Прочетено: 6289