07.12.2016

По време на заседставен бе представен приносът на Република България към 18-месечната програма на Съвета на ЕС (1 юли 2017 г. – 31 декември 2018 г.)

На 6 декември 2016 г., в сградата на Народното събрание се проведе IV заседание на Съвета за обществени консултации към Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове (КЕВКЕФ) с председател Камен Колев, зам.-председател на Българска стопанска камара.

На заседанието присъстваха заместник министър-председателят по координация на европейските политики и институционалните въпроси и министър на образованието и науката в оставка Меглена Кунева, експерти от Министерство на външните работи, секретарят на кабинета на председателя на Народното събрание, главният секретар на Народното събрание Иван Славчов, членове на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове, експерти от дирекция „Координация по въпросите на ЕС“ и ръководителят на Комитета по подготовка на парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС Младен Ламбев.

В първата част на заседанието бе проведена дискусия на тема подготовката на Българското председателство. Меглена Кунева представи приноса на България към 18-месечната програма на ЕС в периода 1 юли 2017 – 31 декември 2018 г. в пет основни направления:

  •    Съюз за работни места, растеж и конкурентоспособност;
  •    Съюз, който оправомощава и защитава всички свои граждани;
  •   Енергиен съюз с насочена към бъдещето политика в областта на климата;
  •    Съюз на свобода, сигурност и правосъдие;
  •    Съюзът като мощен фактор на световната сцена.

Министър Кунева подчерта, че България е първата страна от Тройката, в която участват още Естония и Австрия, която е внесла своите приноси в Генералния секретариат на Съвета на ЕС и обеща, че по време на българското председателство ще бъде разгледан визовият режим със САЩ.

Във втората част на заседанието се проведе дискусия на тема: „Парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС“ с водещ лектор проф. д-р Ингрид Шикова от катедра „Европеистика“ на СУ „Св. Климент Охридски“. Всички членове на СОК получиха от Дипломатическия институт към МВнР книгата „Ротационното председателство в Европейския съюз“ с автор проф. д-р Ингрид Шикова.

Дата: 07.12.2016

Източник: БСК

Прочетено: 1884