30.12.2016

Божидар Данев във В развитие, 30.12.2016

5-6% ръст на българската икономика е възможен ако се ограничат публичните разходи в определени сфери, като отбраната, саниране и други. Това каза председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев в интервю на Петко Трухчев за предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова.

"Съгласно изискванията на НАТО България трябва да харчи 2% от БВП за отбрана, а ние харчим в момента над 4%, съгласно бюджета за 2017".

Другите харчове, които са присъщи на присъщи на зрялото социалистическо общество, са харчовете по саниране, каза още Данев.

"2016 бе страхотен шанс за българската икономика. Ние не можахме да капитализираме гигантските предимства, които ни даде развитието на международната обстановка: спад на цените на горивата с 50% (за една енергоемка икономика вие знаете какво значи това), събитията в Турция, Египет, Тунис насочиха допълнителни туристически потоци в България, но това доведе до маргинален ръст от 3%, а това бе гигантско предимство. Войните в Близкия Изток - шанс за ръст на българската оръжейна промишленост. Ако това продължи и догодина и при спиране на т.нар. луди харчове бихме могли да постигнем 5,6%-5,8%-6% ръст на тази скромна икономика като нашата".

Ако се управлява добре българската икономика 2017 ще бъде много по-добра от 2016, категоричен бе Данев.

Най-важното е да се даде спокойствие на бизнеса и да не се товари допълнително с данъци и такси.

Къде трябва да се насочат спестените от "лудите харчове" пари и защо икономиката ни в момента е жадна за инвестиции? За какво говори "красноречиво" случаят Хитрино? Какво ще се случи ако не съумеем да преориентираме и оздравим образователната си система така, че да подготвя "човешки ресурс с необходимите компетентности и умения", за да бъдат усвоявани инвестициите по най-добрия начин? Защо България има крещяща нужда от решаване на въпроса за внос на специалисти от държави като Украйна? Защо планираните разходи за ТОЛ система са неефективни, а самата система – неадекватна? Какво се случва с разкритията за контрабанда и къде са икономическите отговори, на въпросите, които поставя?

Очаквайте видео с целия коментар.

Дата: 30.12.2016

Източник: Bloomberg

Прочетено: 2632