05.01.2017

Николай Тонче: Имаме много искания към хората от образованието и общо взето сме доста недоволни. Най-недоволни обаче сме от политиците, защото вече 5-6 години все ни омайвате с тези реформи и все не ги виждаме.

Министърът на образованието в оставка Меглена Кунева обсъди с представители на бизнеса и местната власт в Шумен предизвикателствата пред професионалното образование. На срещата в сградата на Областна администрация присъстваха и директори на гимназии.   

Презентация за професионалното образование в областта направи  старши експертът “Професионално образование” в РУО-Шумен Машка Крумова. Според изнесените данни само 17% от завършилите професионална гимназия ученици в областта са се реализирали по специалността. Въпреки това Крумова оцени като добри резултатите от проведеното самооценяване.  

“Едно от нещата, към които аз изпитвам особено пристрастие, това е политическия избор учителят да бъде в центъра на нашата реформа, защото това е движещата сила. Разбира се, че всичко се прави за децата, но учителят е този, който трябва да изтегли колата. И другото много важно нещо по отношение на училищното образование,  това е този специален проблем с професионалното образование. И по двете причини има много какво да си кажем”, каза министър Кунева и подчерта, че за 9-те месеца, в които е била министър на образованието, е дала политическия тласък на реформата.

Думите й, както и данните за професионалното образование в Шуменско, не  срещнаха особено одобрение от представителите на бизнес организациите. 

“Ние предприемачите имаме много искания към хората от образованието и общо взето сме доста недоволни. Най-недоволни обаче сме от политиците, защото вече 5-6 години все ни омайвате с тези реформи и все не ги виждаме. И не знам до кога ще ни залъгвате, че има реформи, а няма да има реформи”, каза председателят на Българската стопанска камара в Шумен Николай Тончев и помоли Кунева да не се обижда от думите му.

Той призова да се оптимизира образователната система, да се закриват училища, ако е нужно, но да се постигне по-високо качество на образованието. “Качеството на подготовка на учениците не отговаря на съвременните изисквания”, заключи той.

Председателят на шуменската Търговско промишлена палата Христо Дечев също не спести критики към професионалното образование. “Всички сме наясно – оценката на бизнеса не е позитивна за нивото на българското образование. За мен е странно образователната система да се оценява едва ли не високо. Оценката няма как да е висока, след като не задоволява бизнеса”, каза Дечев и призова системата да почне да се оценява според това, което създава.

Министър Кунева се съгласи, че е нужно по-голямо взаимодействие. “На професионалното образование се натоварват много надежди и трябва да направим така, че тези надежди да се сбъднат, но и да не го прекършат с тежестта си. Хубавото е, че тук сме се събрали трите стълба - и бизнеса, и общината, и хората, които осъществяват професионалното образование. Която и една от тези колони да се разклати, няма да има устойчивост”, заяви министърът на образованието.

Преди посещението си в Шумен Кунева бе в Хитрино, където провери как вървят ремонтните дейности в  местното ОУ "Петър Берон".

Дата: 05.01.2017

Източник: ШУМ.БГ

Прочетено: 1963