31.01.2017

Зам.-председателят на БСК Димитър Бранков коментира искането на КНСБ за увеличение на минималната разботна заплата със сто лева до края на 2020 г. 

tv. BIT

Увеличение на минималната разботна заплата със сто лева до края на 2020 г. поискаха от синдиката КНСБ.

Дали е възможно да бъде удовлетворено искането им при преговори със служебното правителство – коментираха Димитър Бранков, зам.-председателят на Българската стопанска камара (БСК), и Васил Тодоров, който е главен секретар на Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

„В сегашната бюджетна прогноза минималната работна заплата от 460 лв. е застопорена за следващите три години, т.е. не се предвижда увеличение. Очевидно синдикатите искат дебат по повод на макропрогнозата и бюджетната рамка за следващите три години и нейната актуализация, така че да постигнат по-голям ръст“, коментира Бранков.

„От Българската търговско-промишлена палата също сме готови на дебат по минималната работна заплата, но не по отношение на ръста, а по отношение на механизма за нейното определяне“, категоричен е Васил Тодоров.

„През последните 10 години най-бързо е растяла минималната работна заплата, а с най-малък темп е нараствала заетостта в страната, производителността пък е някъде по средата. Така че имаме много насилен ръст на минималната заплата“, изтъкна Димитър Бранков.

По думите му необоснованият ръст на минималната заплата влияе върху нископлатения труд, върху общини с висока безработица, върху сектори с ниско заплащане и ниска производителност, както и на неравностойните групи на пазара на труда. Всички те са повлияни от този ръст и невъзможността да си намерят работа в регионите, където има стагнация, допълни той.

Васил Тодоров коментира, че няма обяснение защо предложението на синдикатите е точно за увеличение от 100 лв. за следващите три години. Именно целта ни е да се установи механизъм за формиране на минималната работна заплата, каза още той.

Във видеото можете да видите разговора с Димитър Бранков Васил Тодоров, както и какво се случва с искането на американските синдикати за увеличение на средното минимално заплащане на час.

Дата: 31.01.2017

Източник: BIT

Прочетено: 2764