08.02.2017

Подобряването на бизнес средата чрез намаляване на административния и корупционния натиск бе основен акцент в разговора 

Подобряването на бизнес средата чрез намаляване на административния и корупционния натиск бе основен акцент в разговора между ръководствата на БСК и на ПП АБВ, проведен днес, 8 февруари 2017 г.

Срещата се проведе в БСК по инициатива на ПП АБВ, в контекста на предстоящите парламентарни избори. В нея участваха, от страна на АБВ – новоизбраният председател Константин Проданов и членът на Изпълнителното бюро на партията Ивайло Калфин, от страна на БСК – изпълнителният председател Божидар Данев и заместник-председателите Маргарита Попова, Камен Колев и Петър Денев, както и зам.-главният секретар Добри Митрев.

Сред дискутираните въпроси бяха регулаторните режими и таксите за тяхното администриране, ускореното изграждане на електронно правителство, необходимостта от осветляване на обществените поръчки, осигуряването на човешки ресурс за икономиката и др. Общо бе мнението, че не липсата на закони, а неприлагането на съществуващите норми пречи на успешното функциониране на бизнеса и на обществото, като цяло.

В началото на разговора председателят на АБВ Константин Проданов очерта ключовите теми, по които неговият екип ще очаква партньорство и експертиза от страна на БСК. Сред тях са въпроси, свързани с пазара на труда, образованието, здравеопазването, осигурителната система и, най-вече – регулаторните режими.

Според изпълнителния председател на БСК Божидар Данев, най-точният измерител за качеството на бизнес климата са инвестициите, които непрекъснато намаляват. Според него, „не може в страна, в която две години има срив на инвестициите, да говорим, че всичко й е О.К.“. Божидар Данев посочи, че продукт на регулирането са високите такси, срещу които БСК стартира активна кампания, вкл. за оспорването им по съдебен ред.

Пред гостите от АБВ зам.-председателят на БСК Маргарита Попова постави въпроса за акцентите на бъдещото европредседателство на България и, по-конкретно – за позицията на страната ни относно създаването на Европейски многостранен инвестиционен съд, който ще взема решения по инвестиционни спорове. „Стартът на активната дискусия около създаването на тази европейска институция ще съвпадне с българското председателство на ЕС и това е голямо предизвикателство, но и шанс на страната ни, защото темата за многостранния инвестиционен съд е тема за конкурентоспособността, а тя е от изключителна важност за нас“, заяви Маргарита Попова.

От своя страна, Ивайло Калфин изрази мнение, че „в ЕС се държим като гости“. Според него, ЕС ще се променя след Brexit и сега е моментът България да определи своята визия за бъдещето, вкл. по отношение на влизането в Еврозоната, в Банковия съюз и т.н. „Нито една европейска институция не е позиционирана в България и е време да заявим желание и готовност в тази посока“, заяви Ивайло Калфин.

По време на срещата бе обсъдено и президентското вето върху Закона за концесиите. В тази връзка, зам.-председателят на БСК Камен Колев уточни, че законът е необходим и е предпоставка за отключване на възможността за повече частни инвестиции в големи инфраструктурни проекти, но някои текстове от закона трябва да бъдат прецизирани, за да се минимизират възможностите за корупция и злоупотреба с обществени средства.

Опитът ми показва, че преди избори партиите се надпреварват да обещават, а след това бързо забравят какво са обещавали. Не бъдете пастори, не говорете отвисоко и не обещавайте повече от това, което можете да изпълните. Бъдете честни с избирателите си, за да ви подкрепят и уважават!“, посъветва гостите на финала на разговора зам.-председателят на БСК Петър Денев.

Дата: 08.02.2017

Източник: БСК

Прочетено: 2557