20.02.2017

Проверени са били поръчките от последните 2 години като са изключени тези, които е проверила Агенцията за държавна финансова инспекция.

На интернет сайта на Министерския съвет е публикуван текстът на обобщения доклад за състоянието на министерствата и дейността по провеждане на обществените поръчки. Проверени са били поръчките от последните 2 години като са изключени тези, които е проверила Агенцията за държавна финансова инспекция. От прочита на 6-те страници става ясно, че казаното преповтаря това, което премиерът Огнян Герджиков представи в петък, когато бяха огласени част от резултатите от проверките на предишното управление. Министрите са дали и предложения, които да ограничат допусканите нарушения, като например обучение на служители и увеличаване на числения състав на тези, които имат отношение към поръчките. 
 
В доклада на инспектората на Министерския съвет, подписан от ръководителя на звеното Мария Томова, в частта за обществените поръчки са описани същите, които Герджиков представи в петък. За агенция "Пътна инфраструктура" това са поръчките за поддръжка на пътни участъци от автомагистралите "Тракия" и "Хемус" и за осветлението на тунелите по тях. Условията по тези поръчки са дали предимство на кандидати и са ограничили участието на други. Герджиков бе много по-детайлен за Министерството на отбраната, като посочи, че: По 9 процедури е установено наличието на индикатори за измама и други сериозни нарушения и са предадени на Военната прокуратура. В доклада на инспектората се казва само, че се констатира забавяне на годишния план за поръчките през 2015-а. 
 
В частта "Забавени поръчки" е спомената и тази на агенция "Пътна инфраструктура" за тол-таксите, за която в края на миналата година имаше призиви да не бъде обявявана. За да се преодолеят констатираните нередности министрите са предложили да се направят специализирани обучения на администрацията и да се изгради централизирана електронна платформа за възлагане.
 
В доклада няма данни през проверявания период да са допуснати съществени нарушения при функционирането на министерствата, но е представена информация за възникнали проблеми. Например в Министерството на образованието по управлението на Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж 2014 - 2020 г.“, както и забавяне при подготовката и приемането на част от подзаконовите нормативни актове. 
 
Очаква се тази седмица по министерства да бъде дадена по-детайлна информация за това какво са установили службите и какви мерки са предложили.

Дата: 20.02.2017

Източник: БНР

Прочетено: 1583