07.03.2017

БСК и ИКЕМ ще си партнират в сферата на професионалното образование и обучение

вж. СНИМКИ

Възможностите за обучение на кадри за сектор „Електромобили“, необходимостта от иновативни подходи на преподаване, които да променят начина на възприемане на новите превозни средства, и други актуални проблеми, свързани с кадровото обезпечаване на сектора, бяха дискутирани на работна среща в Хасково днес, 07.03.2017 г., организирана от Индустриален клъстер “Електромобили”(ИКЕМ).

Срещата се проведе в Професионалната гимназия по селско стопанство и транспорт (ПГССТ) „Никола Вапцаров“ – Хасково, и в нея се включиха представители на, ИКЕМ, Центъра за професионално обучение при БСК, Регионалното управление по образование (РУО) в Хасково, и фирмите „Еском“, „Ситроен“ и др. Целта на дискусията бе да се потърси по-стабилна и устойчива взаимовръзка между средното и висшето образование, вкл. като се насърчи развитието на професионалното и дуалното обучение.

Срещата бе открита от Донка Станчева – директор на ПГССТ-Хасково, и Илия Левков – председател на ИКЕМ, а оживена дискусия започна след презентацията “Електромобилността в България - перспективи за развитие", представена от проф. Иван Миленов - преподавател във ВТУТодор Каблешков" и член на УС на ИКЕМ.

Хасковската професионална гимназия „Н. Вапцаров“  е на път да стане третата в страната, която да подготвя специалисти за сектора още от есента на 2018 г. Към момента специалността се изучава само в ПГТЕ „Хенри Форд“- София, а от есента на 2017 г. ще започне изучаването ѝ и в Професионална гимназия „Велизар Пеев“ - Своге. Благодарение на дългогодишните усилия на ИКЕМ в това направление, има заявен интерес и от професионалните гимназии в Плевен, Кнежа и Гоце Делчев.

Пред всички учебни заведения стои проблемът с квалификацията на кадри за тези нови специалности. В тази връзка, пробивът на ЕПУ-Перник да създаде бакалавърска специалност “Електромобили” е изключително важен за подготовката на бъдещите преподаватели. До момента съществуваше само магистърска програма “Електромобили” във ВТУ "Тодор Каблешков", Русенски университет “Ангел Кънчев” и ЕПУ Перник.

С цел създаване на по-голяма партньорска и координирана мрежа, Центърът за професионално обучение при БСК и ИКЕМ подписаха споразумение за сътрудничество. Споразумението предвижда създаване на нови учебни програми и курсове за електрическа мобилност, организиране и провеждане на обучения по заявка на работодател, както и обучение за професионална квалификация на  лица над 16 години по професиите "Техник по транспортна техника" и "Монтьор на транспортна техника", специалност "Електрически превозни средства", включени в лицензията на Центъра за професионално обучение на БСК.

За да засилят интереса на бъдещите специалисти по електромобили, от Автомотор корпорация представиха 100% електрическия „Ситроен Берлинго“, а Тенчо и Стамо Стамови представиха разработената от тях електрическа триколка. Тя е изцяло българско изобретение и има два двигателя от по 1 500 вата. Триколката може да вдигне до 60 км/ч, а с едно зареждане на батерията може да измине от 40 до 60 км.

След дискусията в професионалната гимназия представителите на ИКЕМ се срещнаха с ръководството на Община Хасково, в лицето на кмета Добри Беливанов и неговите заместници Велин Балкански и Евгени Консулов. Бяха обсъдени възможностите за подобряване на сегашното състояние на градския транспорт в общината чрез партньорство с ИКЕМ. Бе взето решение да се създаде работна група, която да дефинира конкретни задачи и да стартира работа по тяхното изпълнение.

Участници

  • Румяна Делчева - началник на РУО-Хасково
  • Донка Станчева - директор на ПГССТ „Н. Вапцаров“ – Хасково
  • Иван Ланев – зам.-директор на ПГ по механизация на селското стопанство „Пейо Кр. Яворов“ - Гоце Делчев
  • Проф. Иван Миленов – член на УС на ИКЕМ и декан във ВТУ „Тодор Каблешков“ - София
  • Доц. Д-р Огнян Манолов – ЕПУ-Перник
  • Илия Левков – председател на УС на ИКЕМ
  • Сашо Георгиев – член на УС на ИКЕМ
  • Огнян Манолов – експерт „Наука и образование“, ИКЕМ
  • Марин Мидилев - представител на ИКЕМ за Хасково и Димитровград
  • Грета Георгиева - координатор „Програми и проекти“, ИКЕМ
  • Стефан Апостолов – експерт “Енергийни системи, енергийна ефективност и развойна дейност”, ИКЕМ
  • Антоанета Кацарова и Марлен Моллова - представители на Центъра за професионално обучение при БСК

Дата: 07.03.2017

Източник: БСК

Прочетено: 2352