16.03.2017

През февруари инфлацията в еврозоната успя да надвиши целевото ниво на ЕЦБ от малко под 2 на сто за пръв път от четири години насам благодарение на ново нарастване на енергийните цени, показват окончателни данни на Евростат, потвърждаващи предварителната оценка на европейската статистика.

Индексът на потребителски цени (CPI) в еврозоната се повиши през февруари на месечна база с 0,4% и нарасна на годишна база с 2,0% след повишение с 1,8% през януари. Това е най-високата инфлация в региона от януари 2013 година насам, когато тя също нарасна с 2 на сто.

По този начин инфлацията в еврозоната успя да надвиши, макар и с малко, средносрочното целево ниво на ЕЦБ от малко под 2 на сто за пръв път от четири години насам.

Енергийните цени скочиха през февруари с цели 9,3% на годишна база, докато цените на хранителните стоки, напитките и тютюневите изделия се повишиха с 2,5% спрямо година по-рано, а цените на услугите нараснаха с 1,3 на сто. Тези данни потвърждават, че рязкото повишаване на инфлацията през последните месеци се дължи в най-голяма степен на солидния растеж на енергийните цени и на нарастване на цените на хранителните стоки.

В същото време обаче основният индекс на потребителските цени (изключвайки цените на храните, тютюневите изделия и на енергията) нарасна за трети пореден месец с едва 0,9%. Това сякаш потвърждава тезата на ЕЦБ, че солидното нарастване на инфлацията към целевото ниво на банката все още не представлява устойчива тенденция, тъй като се дължи в най-голяма степен на по-високите енергийни цени.

Дата: 16.03.2017

Източник: БНР

Прочетено: 1108