24.03.2017

Промените в правилника за прилагане на Закона за ДДС бяха обнародвани в Държавен вестник

За фирмени активи на стойност до 6000 лв. данък "уикенд" ще се плаща еднократно. Когато става дума за активи за сравнително малки суми като мобилни телефони, лаптопи и компютри, ще се признава право на данъчен кредит по ДДС еднократно, в момента на придобиването им. Тогава ще се решава доколко активът ще се ползва за служебни цели и доколко за лични. Това става ясно от промените в правилника за прилагане на Закона за ДДС, които са обнародвани в Държавен вестник от 21 март 2017 г. В Закона за ДДС е посочено, че данък "уикенд" се плаща еднократно за вещи на стойност до 5000 лв. Но в правилника се уточнява, че това е цената без ДДС. Така крайната цена с ДДС става 6000 лв. За колите, имотите и активите на стойност над 6000 лв. при придобиването им фирмите трябва да определят доколко ще се ползват за служебни цели и доколко за лични. Но след това един път годишно може да се правят колекции, ако се промени съотношението между лично и служебно ползване.

С промените в правилника се разписва ред за деклариране и отчитане на ДДС при безвъзмездно даряване на храни. Така реално ще може да се приложи правото на фирмите да не плащат ДДС за дарените храни. С документа се уреждат редът и срокът за подаване от наследниците на декларация по ДДС и отчетни регистри за последния данъчен период при дерегистрация поради смърт на физическо лице или едноличен търговец. Предвидени са и разпоредби, които внасят яснота при ползването на данъчен кредит по ДДС, според степента на използване на стоки (в т.ч. недвижим имот) за дейността на фирмата.

С промените се въвеждат нови критерии за доказване предназначението и използването на плавателни съдове в открито море и се променят необходимите документи, с които се доказва правото на прилагане на нулева ставка на ДДС за доставки, свързани с международен транспорт. Същевременно отпада изискването доставката на туристическа услуга да се доказва с писмена декларация от получателя, че тя не е предназначена за последваща продажба.

Дата: 24.03.2017

Източник: в. Стандарт

Прочетено: 1468