26.04.2017

Минната дейност е съвместима и с други отрасли на икономиката. Митът, че добивът влияе негативно върху околната бизнес-среда, е несъстоятелен. Потвърждение на тези твърдения идват от фактите, които Българска минно-геоложка камара представя във втория филм от поредицата с обективна информация за реалното състояние на минерално-суровинната индустрия на България. В него реални био-производители от гр. Панагюрище разказват своите успешни истории, които са ги утвърдили като качествени производители на био-сертифицирана продукция, идваща от изконно минен регион. 

Видеото за биоземеделието и мините е достъпно в Канала на БМГК в YouTube – тук 

Модерната минна индустрия съжителства отлично с биоземеделие 

Модерната минна индустрия може да съжителства и с други бизнеси. Преди години следяхме историите от Централна и Северна Европа (Австрия, Швеция, Полша и др.), но след технологичното обновление и отговорното управление на водещите минни компании у нас, тези истории вече носят и печата „Произведено в България“. 

БМГК събра част от личните разкази за това как са стартирали своя екологичен бизнес хора от изконно минен регион, какъвто е община Панагюрище. 

„Представените реални истории на истински хора, развиващи биоземеделие в минни региони, са доказателство за успешното устойчиво развитие както на земеделския, така и на минния бранш. Чрез тях по категоричен начин се доказва, че минната индустрия не „задушава“ други бизнеси, с които споделя обща територия. Това са част от примерите за съвместно развитие на минна и друга индустрия. Това е модел за успешна реализация на икономическия потенциал на даден регион в пълна степен.“ – каза при представяне на второто видео от инициативата на БМГК изпълнителният директор на Камарата инж. Иван Андреев. „Именно в насърчаването на бизнеси, съпътстващи минната индустрия, се коренят част от водещите принципи на устойчивото развитие.“ – допълни още той. 

Разбит е втори мит за добивната индустрия 

В началото на месец април БМГК стартира инициатива, основана изцяло на фактите и на експертизата, в т.ч. и научна, по специализирани въпроси на минерално-суровинната индустрия. 

Камарата очерта три основни мита, с които браншът се сблъсква в своята комуникация с различни групи от българското общество. Първият мит беше, че минната индустрия на подкрепя общините, на чиято територия оперира. Вторият – за невъзможността за развитие на земеделие или дори на био-земеделие в близост до мина. А третият – за технологичното ниво на бранша – предстои да бъде разбит с подготвеното ново видео през идващите седмици. 

Реалните истории на биопроизводители 

Отличен пример за развито биоземеделие е община Панагюрище. И това се случва точно на същата територия, на която от години се добива злато и други благородни метали. По данни на Българската асоциация биопродукти това е едно от местата с най-много сертифицирани био-производители у нас. 

Във видеото от свое име говорят био-земеделците Веселина Ралчева, Петър Дерменджиев и Пенка Бобекова от гр. Панагюрище. 

„Биологичното земеделие в Панагюрище започна от нашата фирма. Ние бяхме първите биологично сертифицирани производители. Сега в Панагюрище има над 20 биологични производители. Над 15 000 декара са биологично сертифицираните площи. 

17 години по-късно, ние вече гледаме по биологичен начин над 15 различни култури, като се променят през годините. Правим си подборът, което е задължително за биологичното производство. Ние произвеждаме около 10 до 20 килограма биологично розово масло и до 1-1,5 тона биологично лавандулово масло. А също така биологични шипки, картофи, тикви, лимец, кориандър, грах, овес, зърнени култури, ръж. Различни култури, които редуваме в сеитбо-оборота всяка година.“ 

Веселина Ралчева,

биологичен производител на етерични масла от гр. Панагюрище 

„Искам да опровергая схващането и мнението, че минната индустрия е несъвместима с био-производството. Като за пример мога да посоча, че четири от моите най-големи имоти се намират в непосредствена близост до границите на минното предприятие. Така че, тригодишната ми практика и издадени сертификати от сертифициращата фирма „Балкан Биосерт“ доказват на практика възможностите да се развива ефективно биологично земеделие в тези райони. Културите, които обработвам и засявам са осем вида, като обработвам 800 декара площи.“ 

Петър Дерменджиев,

Биологичен производител на зърнени култури, био-зеленчуци и етерични масла от гр. Панагюрище 

„Имахме наследствено лозе на баща ми и сме ходили с тях да помагаме. След това възстановиха земите и взехме 5 след това 10, след това 15 декара наследствени земи. И засадихме градина 2000 г., от които 10 декара ябълки, 2 декара сливи, 2 декара круши и около тях се появиха парчета рози. Няколко парчета по два декара и така станахме сравнително големи.“ 

Пенка Бобекова,

Био-производител от гр. Панагюрище  

Минен регион и селски туризъм? Да, разбира се! 

Успехът на био-фермерството мотивира Пенка Бобекова да се възползва от възможностите, които дава селският туризъм. В резултат с евро-средства тя обновява построената преди близо 150 години от прадядо й семейна къща. 

Къщата е малка, с три стаи, но пък е уютно и побира достатъчно. Три семейства могат да направят отдих. Рекламираме се през букинга. Напоследък и чужденци., което много ни радва. Посетиха ни английски студенти, гръцки студенти. Последната резервация е от японци, което пък направо ни хвърли в шах. Защото езикът им е японски не знаем как ще се разбираме с тях за една седмица през август. Може би трябваше да дойдат през май за да видят розобера. Защото розоберът отнема поне един месец време.“ – споделя Пенка Бобекова. 

За биоземеделието 

Биоземеделието е едно бързоразвиващо се производство с добри пазарни ниши. Особено в развитите страни, където има търсене на здравословни и чисти продукти. Все още търсенето изпреварва предлагането, което е в основата на разрастването на биологичното производство и превръщането му в добра перспектива. 

Канал на БМГК в YouTube 

Да припомним, че видеото за успешните примери на партньорства между минната индустрия и общини е достъпно тук: https://www.youtube.com/watch?v=3DAdsx_5DaI

За контакт:

Даниел Киряков, Експерт „Връзки с обществеността“ - Daniel.kiryakov@bmgk-bg.org; M: +359 879889242

www.bmgk-bg.org  

 

Дата: 26.04.2017

Източник: БМГК

Прочетено: 2631