27.06.2017

Заради летния сезон в момента има недостиг на хладилни площи, а търсенето е голямо в София и по морето.

Търсене на модерни логистични и индустриални площи у нас през, но липса на инвеститори, заради ниската възвращаемост е характерно за първото полугодие на 2017 г. Това показва анализ на пазара на онлайн платформата "БГСКЛАД".

Инвеститорите търсят възвращаемост на проекта до 7 години, докато в момента на база цената на земята и строителството са им нужни 9 – 11 години, коментира Симеон Митев, собственик на платформата. Друг проблем е изчерпването на добрите парцели с изградена инфраструктура, допълни той.

По тази причина предпочитаният модел на изграждане на нови складове остава "строителството по мярка" т.нар. "built to suit", коментира Веселина Гентева, оценител в компанията.

Заради летния сезон в момента има недостиг на хладилни площи, а търсенето е голямо в София и по морето.

Най-активен е пазарът в София, където се търсят големи площи – над 1000 кв. м, докато в провинцията интересът е към малките помещения от 100 до 500 кв. м, показват данните на платформата. Заради недостига наемните цени на модерните складове са стабилни от 3 – 4 евро/кв. м месечно в София и Бургас. В провинцията складовете се отдават на цени от 1 – 2 евро/кв. м месечно.

Във Варна са сключени няколко по-мащабни сделки на нива над 1 млн. евро. Терените са придобити от местни фирми за собствено ползване.

В София се търсят складове от 1000 до 5000 кв. м

Логистични компании и производители търсят складове и индустриални имоти от 1000 до 5000 кв.м, с добро качество отговарящо на европейските изисквания в София, коментира регионалният представител на компанията Радослав Конов.

Предлагането обаче е предимно на амортизирани физически и морално-остарели бази. По тази причина наемите на модерните логистични площи държат високи цени от 3.5 – 4 евро/ кв. м/ месечно в София и Софийска област и се очаква да останат стабилни, посочи Конов.

Пазарът на площи от 300 до 700 кв.м в София не е активен, а сключените сделки са малко.

Заради летния сезон в момента в столицата има и завишено търсене на хладилни камери, но предлагането е ниско.

Засилено търсене в Пловдив и Варна

Засилено търсене на парцели за застрояване и на складове има в регионите на Пловдив и Варна.

Край Пловдив израсна "Тракия икномическа зона", която привлече редица инвеститори. Търсенето на парцели за индустриално производство остава динамично, коментира Атанас Ласков, представител на БГСКЛАД в Пловдив. Сключени са няколко сделки, но отново се наблюдава тенденцията собствениците на имотите да искат по-високи цени за тях от тези, които са склонни да дадат купувачите, допълни Ласков.

Повишен интерес към покупка на строителни терени и промишлени бази има и във Варна. През първите шест месеца на годината бяха сключени няколко сделки на нива над 1 млн. евро от местни компании за придобиване на производствено-складови бази за собствено ползване, каза Тони Танев, представител на платформата във Варна. По думите му новите строителни проекти в града създават необходимост от допълнителни капацитети за множество бизнеси, съпътстващи производството и логистиката на продукти за строителния сектор.

За разлика от Варна във Бургас търсенето е предимно на малки складове от 100 до 300 кв.м. Интерес има и към по-големи и качествени имоти, но сделките са единични, коментира Валентин Косев. Той даде пример със склад от 1300 кв. м отдаден под наем за 4 евро/кв.м. Основното търсене обаче е в диапазона между 2 и 3 евро/кв.м.

В курортните центрове около Бургас интерес към наемане на складове проявяват руснаци.

Около Бургас продължава предлагането на големи незастроени площи – терени на много ниски цени, но търсене няма. Цените на незастроените площи вървят в порядъка на 20 – 27 евро/кв.м. Има и терени със стари реконструирани складове, които се продават между 20 и 30 евро/кв.м, но търсенето също е много слабо.

В Стара Загора интересът е към нови бази, построени с термопанели и метална конструкция и достатъчен терен около тях за маневриране на транспортни средства с изградена пълна инфраструктура, каза Огнян Георгиев

В района на Велико Търново нови проекти започнаха "Кауфланд", "Практис" и "Кроношпан", а в Горна Оряховица – компаниите "Грейко" и "Захарни заводи А". Сделките с бизнес имоти в региона отбелязват ръст с една пета през първото полугодие на годината спрямо същия период на 2016 г., коментира регионалният представител Любомир Филипов. Отчита се и ръст на наемните цени с една десета.

В Русе пазарът също е стабилен, а търсенето е към наемане на първокласни складове. По думите на регионалния представител на платформата Григор Недев национални и международни компании са учудени, че няма такива, затова си поръчват "строителство по мярка" за бизнеса им.

В Габрово интересът е насочен основно към малки и средни производствени и складови площи, каза Михаил Сеферов. Подобна е тенденцията и в Сандански, където са сключени единични сделки за наемане на складове до 400 кв.м на цена от 1 евро до 1.5 евро/кв.м без ДДС. Наематели са българи и гърци, които местят част от бизнеса си в България, заради по-добро данъчно облагане на фирмите у нас. Търсят се помещения за шивашки цехове, производство на козметика и на храни.

Дата: 27.06.2017

Източник: Mediapool.bg

Прочетено: 2741