10.07.2017

Днес, 10 юли 2017 г., в гр. Добрич, зам.-председателят и главен секретар на Българска стопанска камара Маргарита Попова, по покана на посолство на Социалистическа Република Виетнам в Република България, взе участие в бизнес конференция „Споразумение за свободна търговия между Виетнам и ЕС – възможности, предизвикателства и търговско-икономически отношения между Виетнам и България“.

По време на конференцията бе представено съдържанието на Споразумението за свободна търговия между Виетнам и ЕС (EVFTA), възможностите, потенциалите и силните страни на търговия пред предприемачите на град Добрич и региона. Събитието имаше за задача да привлече вниманието на бизнес средите към двустранни търговско-икономически отношения и да се проучат потенциалните възможности за инвестиции и търговия с виетнамски партньори. В рамките на конференцията бяха проведени и двустранни бизнес срещи между фирми от региона с потенциални партньори от СР Виетнам.

Разглеждаме Виетнам като стратегическа база за българските стоки на азиатските пазари. От своя страна, България има потенциал да се превърне в основен пункт за износа на виетнамски стоки към единния европейски пазар, в това число и на преработени в България продукти от Виетнам. За тази цел успешно могат да се използват българските пристанища на Черно море – Варна и Бургас, както и речните пристанища на река Дунав и индустриалните зони. България е готова да сподели своите постижения и перспективни сектори като информационните и комуникационните технологии, обучението на специалисти в сферата на ядрената енергетика, фармацевтиката и хранително-вкусовата промишленост”, сподели пред участниците в конференцията Маргарита Попова.

По данни на Министерство на промишлеността и търговията на Виетнам, обемът на двустранната търговия между ЕС и Виетнам е нараснал с 16,2% през първите 5 месеца на  2017 г., в сравнение със същия период на 2016 г. По прогнози на виетнамските износители се очаква, след влизането в сила на Споразумението за свободна търговия, износът на Виетнам към Европа да се увеличи с 50% до 2020 г.

С настоящата бизнес конференция в Добрич се поставя начало на серия от  предстоящи форуми, които Посолство на СР Виетнам ще организира във връзка с посещението на министъра на индустрията и търговията на Виетнам в България и 24-та сесия на Международната комисия за сътрудничество в областта на икономиката, търговията, образованието и културата. Планира се форумите да се проведат през октомври и ноември.

 

Дата: 10.07.2017

Източник: БСК

Прочетено: 5351