12.07.2017

След като правителството демонстрира сериозна решимост да намали административната тежест за бизнеса и гражданите, имаме действия на законодателния орган в посока обратна на решенията на изпълнителната власт. За първи път сме свидетели на подобно разнопосочно действие. Тази промяна е драстична и противоречи на обявената политика. Този коментар направи в предаването "Нещо повече" Божидар Данев, изпълнителен председател на Българската стопанска камара.

С писмо до премиера и председателя на парламента от БСК призоваха депутатите да подложат на обществено обсъждане промените в административно-процесуалния кодекс, с които според бизнеса се ограничават възможностите за съдебна защита срещу актове и действия на администрацията, която изпълнителната власт иска да реформира.

Обикновеният синхрон между мажоритарната партия и парламента вече като че ли е в сянка и не знам какво стои зад това, допълни Данев.

Досега нямаше изискване да се ползва адвокатска помощ при подаването на касационна жалба, тоест ще вкараме в допълнителни разноски и гражданите, и бизнеса. Това е сериозна намеса на адвокатското лоби, което знаем как действа в правната комисия, каза още Данев.
Малкият човек и малкият бизнес ще бъдат основните потърпевши, в България всички сериозни такси в правосъдната система ограничават малкия бизнес в правата му за правосъдие, категоричен бе Данев:

При 200 млн лева обществена поръчка, какво означава 450 лева такса? Тук говорим да притиснем данъкоплатеца, малките фирми, не говорим за големите фирми, които се борят за големите обществени поръчки. Смятате ли, че фирма, която е спечелила 200 милиона, при опасността да загуби тези 200 милиона няма да атакува съответната обществена поръчка, ако няма други правни основания, таксата ще я спре... Това са абсурди.

В България приходите от такси са сериозно перо от бюджета и формират около 5.4 на сто от бюджета на страната, в Словения са 0.2%, а това е точен измерител за тиранията на администрацията, посочи още Данев. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Дата: 12.07.2017

Източник: БНР

Прочетено: 2379