25.07.2017

148 лицензирани търговци на електроенергия са се регистрирали да извършват дейност на енергийната борса.

Първата тестова демонстративна сесия на енергийната ни борса премина без проблеми, като беше достигната средна цена от 74,56 лева за мегаватчас, на електроенергията, осигурена от ТЕЦ Марица Изток 2.

Постигнатата цена обаче се оказа почти два пъти по-висока от средната цена, достигната на борсите, на които се търгува с платформите на Nordpool Spot - малко над 39 лева, отбелязва Investor.bg

От оператора на борсата - Българската независима енергийна борса (БНЕБ), припомниха, че от постигнатите в петък обеми и цени не може да се вадят заключения. Сесията беше с ограничен брой участници.

Изпълнителният директор на дружеството Константин Константинов обясни, че в момента има подадени 17 заявления за участие на пазара - и от производители, и от търговци на електроенергия. Матрицата на борсовата търговия позволява на производителите и на купувачите на електроенергия да дават оферти за различни часове и в различни ценови диапазони.

В самата платформа са заложени минимална цена от минус 1 000 лева за мегаватчас до максималните 6 000 лева за мегаватчас. Участниците в търговията обаче имат право да дадат референтни цени, над които не участват в търговията.

Всички постигнати цени в един и същи час за един и същи ден са еднакви, е заложено още в системата. Ако търговията беше реална, утре (защото търговията е по модела "ден напред") ТЕЦ Марица Изток 2 трябва да достави електроенергия на своите клиенти при цени в диапазона от 44 лева в тъмната част на денонощието до 84,93 лева в пиковите зони, или средно малко под 75 лева за мегаватчас.

Минималната стъпка на предлаганото и купуваното количество е 100 киловатчаса. Според правилата на борсовата търговия в рамките на сесията всеки участник има право да промени своята оферта. В своя профил обаче той няма достъп до информация нито за предлаганите количества в момента, нито за предлаганите цени - от търговците и на производителите. Достигнатите цени по часове ще могат да бъдат видени на сайта на БНЕБ след края на търговската сесия в 13 часа българско време.

Константин Константинов определи, че пазарът ще бъде достатъчно ликвиден и достиганите цени ще бъдат референтни, когато поне 5% от потребяваната енергия се търгува през борсата. Според него тези количества ще бъдат бързо достигнати след реалния старт на работата на енергийната борса, който ще бъде в началото на 2016 година.

148 лицензирани търговци на електроенергия са се регистрирали да извършват дейност на енергийната борса. БЕХ е поел ангажимент да доставя електроенергия на пазара чрез своите дружества - АЕЦ Козлодуй, ТЕЦ Марица Изток 2 и водните централи на НЕК.

 

Дата: 25.07.2017

Източник: Bloomberg TV

Прочетено: 1927