02.08.2017

Голямата  цел на ИКЕМ е да започнем да сглобяваме и да предоставяме сервиз и на електромобили. 

През 2017 г. България доста напредна в електрическата мобилност. Разбира се, по-голямата част е под нивото на видимост за обикновените хора. Истината, обаче, е, че индустрията ни се подготвя за т. нар. Четвърта индустриална революция. Браншовата ни организация, с над 70 члена, също има своя принос. Най-хубавото при нас е, че не излизаме със стратегии и проучвания, а с конкретни разработки, които могат да се видят и да се пипнат.

Член на нашата браншова структура произвежда зарядни колонки - първата у нас, която дава възможност за индустриалното й използване. С нея за три часа могат да бъдат заредени два електромобила едновременно. Смятаме това за пробив, тъй като зарядната колонка отговаря на всички стандарти и технологични параметри на другите подобни, които се произвеждат по света. Нашата зарядна колонка може да бъде използвана в мрежа, която дава възможност хиляди като нея да бъдат включени една с друга и да бъдат използвани едновременно.

Любопитно е за мнозина, че зарядните колонки в страната ни са вече над 60, като непрекъснато се увеличават. Ще се монтират колонки, които ще зареждат електромобилите не за 2 часа, както е масово засега, но и за половин час. Имаме и колонка, която е дизайнерско решение, във формата на зелено дърво. Тя не е за използване в индустрията, но дава възможност да се онагледи екологичната идея - спестяването на вредни емисии.

У нас вече се произвеждат и електрически скутери, електрически велосипеди, а и електрически тротинетки. Голямата ни цел е да започнем да сглобяваме и да предоставяме сервиз и на електромобили. Засега, обаче, българската икономика не може да си позволи това.

На първия етап планираме внос на електромобили, на електрически автобуси и на други електрически превозни средства. Важното е да увеличаваме чувствително този сегмент в нашия транспорт, за да може успоредно с тях да се развива цялата инфраструктура в това направление. Разчитаме и да се развива обучението на кадри за тази нова индустрия.

В една немска медия тези дни публикуваха материал, който поставя под съмнение ефективността и перспективата пред електромобилната промишленост. Никой засега не знае, казва авторът Якоб Бьоме, дали електрическите автомобили ще се окажат годни да изпълнят тази мисия / за чиста околна среда - бел.а./, защото екологичните ползи от тях засега са много спорни. Не бих казал, че статията е отрицателна, защото тя по-скоро дава различни гледни точки по темата. Всеки би се запитал: защо точно екологичната част е атакувана? Ами, разбира се, че ще се атакува най-силната част на тази индустрия.

Несъмнено при електромобилите и изобщо при електрическата мобилност най-голямото предимство е екологичното. Такива тези са нормални - ще има много ЗА и ПРОТИВ, важно е нещата да стават така, както ги изисква пазарът. В това отношение ние нямаме притеснения, защото електромобилът е нещо по-добро от сегашните пушещи автомобили. Друг е въпросът: как ефектът от тях ще се постигне, с какви средства, с какви ресурси? Смятам, че пазарът така или иначе ще наложи електромобилите - те нямат алтернатива.

Всеки би се запитал от друга страна - а откъде евтина електрическа енергия? До този момент атомните електроцентрали са доказали своята ефективност. Но ако искаме да търсим екологичния ефект или ефектът на сигурността и на стабилното бъдеще на човечеството в енергиен план, то тогава атомът в този му вид не е най-доброто решение. Засега не мога да кажа кое е то, но вече има много начини за екологично производство на енергия. Смятаме, че с повишаването на потенциала на производството й трябва да се увеличава и потенциала за нейното използване, а т.нар. умни мрежи да управляват този процес.

Производството на автомобил за българската индустрия към момента е много сложна задача. Защото тук не става дума само за технологичните ни възможности да го произведем, а и да се намери пазар, постоянното му развитие и включването му с цялостната инфраструктура на световните пазари. На този етап ние виждаме възможност да използваме електромобили на утвърдени производители, тъй като почти всички големи фирми разработват сектора на алтернативните автомобили. По-скоро целта ни е да развиваме услугите, зарядната инфраструктура, умните мрежи, за да бъдем активни участници в сферата на електрическата мобилност.

"Тесла" наистина пуска вече своя масов електромобил, неговата цена в момента е около 50 хил. долара, но тези цени непрекъснато падат. Има и стимули, които предлагат американското правителство и отделните щати, както и някои страни в Европа - убеден съм, че когато мащабите станат по-осезаеми и възможността на отделния човек да има електромобил ще бъде по джоба му. Така беше и с компютрите - спомнете си в началото кой можеше да си позволи да ги има, сега те са достъпни за всеки.

Надяваме се много скоро цената на електромобилите да стигне цената на масовите автомобили. Смятаме, че в следващите 5-10 г. те ще станат масово превозно средство, защото редица държави в своите официални планове са приели спирането от продажба на дизеловите и бензиновите автомобили - до 2025- 2030 г. Светът върви натам и е трудно да се обърне тази тенденция.

За последните 10 години българската Национална браншова организация за електрическа мобилност - ИКЕМ постигнахме обединение на компаниите, които са активни на този пазар. Имаме също над 15 български общини ,които са наши официални партньори и в организационен план, мисля, успяхме да създадем едно добро ядро и начало. Много усилия напоследък влагаме в образованието.

Логично е този нов индустриален сектор да се нуждае и от нови кадри, от нов тип и темп на обучение. Вече имаме и първите си резултати - разполагаме с учебни центрове, в които се преподават специалностите "техник" и " монтьор" на електрически превозни средства. В две професионални гимназии за първи път в България – в Своге и в Гоце Делчев - от тази година имат паралелки за електрически превозни средства. В две висши учебни заведения - във Висшето транспортно училище и в университета "Ангел Кънчев" в Русе вече се подготвят преподаватели за тези специалности. Смятаме, че този модел ще допринесе за ускоряване на възможностите все повече българи да навлизат в тази нова индустрия. /БГНЕС

------------

Иван Костов, главен секретар на Национална браншова организация за електрическа мобилност-ИКЕМ

Дата: 02.08.2017

Източник: Агенция БГНЕС

Прочетено: 4506